Koeman haalt keihard uit naar Barcelona na afhaken Frenkie de Jong

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jun. 2024, 23:48
10 jun. 2024, 23:49
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© NOS - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman heeft maandagavond uitleg gegeven over het afhaken van Frenkie de Jong voor het EK in Duitsland. De middenvelder van Barcelona en het Nederlands elftal zal ook de komende weken niet hersteld zijn van zijn enkelblessure, waardoor besloten is om De Jong niet mee te nemen. De bondscoach was niet te spreken over de aanpak van Barcelona, zo erkende hij na de 4-0 zege in de oefeninterland op IJsland.

Koeman vertelde bij de NOS dat hij maandagmiddag ‘rond een uur of vier, half vijf’ hoorde dat De Jong het EK niet kon halen. Zondag deelde de bondscoach nog een overwegend positieve update over de middenvelder, die had meegetraind. “We hebben geen spelletje gespeeld, of het maar positiever ingezien dat het misschien was. We wisten wat we wilden, alleen uit tests is gebleken dat hij dit nog niet kan.”

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman haalt uit naar het Barcelona van Frenkie de Jong

"Hij kreeg iedere keer reactie vanuit de training die hij doet", legde Koeman uit. "Dan constateer je dat hij zelfs de komende drie weken niet honderd procent fit is om op dit niveau te kunnen spelen. Dan kun je hem erbij houden, maar dat heeft geen enkele zin." Koeman haalde vervolgens uit naar zijn oude club Barcelona, waar De Jong onder contract staat. “We moeten ook kijken naar de gezondheid van de speler.”

Lees ook: Frenkie de Jong plaatst eerste reactie na horen van het slechtst denkbare nieuws

“De speler heeft een verleden met deze blessure en de club daar heeft dat risico wel met hem genomen. Wij zitten met de gebakken peren met Frenkie de Jong.” Tot overmaat van ramp raakte Oranje ook Teun Koopmeiners kwijt. In de warming-up van de wedstrijd tegen IJsland liep de middenvelder van Atalanta een liesblessure op.

"Dramatisch, want als er één jongen is die het verdient om binnen het Nederlands elftal te excelleren, dan is het Teun, want hij heeft een geweldig seizoen”, betreurde Koeman. “En dan de eerste bal die hij tijdens de warming-up afwerkt..."