Valentijn Driessen gaat twee keer los op ‘hypocriete’ Ronald Koeman

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
11 jun. 2024, 22:21
12 jun. 2024, 14:05
Bondscoach Ronald Koeman en journalist Valentijn Driessen
© Talpa - Bondscoach Ronald Koeman en journalist Valentijn Driessen

Valentijn Driessen begrijpt niet dat Ronald Koeman heeft uitgehaald naar Barcelona. De bondscoach van het Nederlands elftal was maandagavond na de 4-0 zege op IJsland er niet over te spreken dat de Spaanse topclub in zijn optiek niet voorzichtig genoeg was geweest met Frenkie de Jong, die het EK aan zich voorbij moet laten gaan. Volgens Driessen is dit behoorlijk ‘hypocriet’ van de bondscoach van Oranje.

“Het is natuurlijk vrij hypocriet”, benadrukte Driessen in de podcast Kick-off EURO 2024 van De Telegraaf. “Koeman is daar zelf ook trainer geweest. Hij weet ook dat als de Spaanse landstitel op het spel staat omdat je tegen Real Madrid moet, dan neem je risico’s met een speler. De Jong is er zelf bij geweest en hij wilde zelf graag spelen tegen Real Madrid. Dan moet je niet bij Barcelona of Xavi komen, dan moet je bij De Jong zelf zijn.”

Artikel gaat verder onder video

Valentijn Driessen haalt uit naar Ronald Koeman

Driessen begrijpt heel goed waarom Barcelona ervoor heeft gekozen om risico met De Jong te nemen. “Zij betalen zijn salaris, dus ze gaan niet half maart al achter hun oren krabben en zich afvragen of hij wel kan spelen bij het Nederlands elftal”, vervolgde de chef voetbal van De Telegraaf. “Zij zijn niet verantwoordelijk voor de voorbereiding van het Nederlands elftal, daar is Koeman verantwoordelijk voor. Er zijn meer spelers afgevallen waar ook risico’s mee zijn genomen, dat hoort er nu eenmaal bij.”

Lees ook: Van der Vaart ergert zich tijdens interview Simons: 'Ik word er moe van'

“Dan moet je het niet bij Barcelona neerleggen, helemaal omdat hij daar zelf ook trainer is geweest. Als Ronald Koeman daar had gezeten had hij ook Frenkie de Jong gewoon opgesteld.” Als vervanger van De Jong werd Ian Maatsen alsnog bij de EK-selectie gehaald, maar dinsdag kwam naar buiten dat ook Teun Koopmeiners verstek moet laten gaan wegens een blessure. Daar riep de bondscoach echter geen vervanger voor op.

Lees ook: Memphis Depay geeft drie redenen waarom hij bij Oranje zweetband draagt

Koeman was zelf één van de coaches die de UEFA verzocht het maximaal aantal spelers te verhogen van 23 naar 26. Driessen begrijpt niets van de keuze om met 25 Oranje-spelers naar het toernooi te gaan. “Heel vreemd natuurlijk. Ik kan me heel goed voorstellen dat hij denkt dat hij die andere speler niet nodig heeft, of dat die het niveau van de trainingen naar beneden haalt”, gaf Driessen aan in de voetbalpodcast van het dagblad.

“Maar je had Calvin Stengs, Guus Til of Kenneth Taylor mee kunnen nemen. Dan heb jij het initiatief genomen dat er 26 spelers moeten zijn, dan kan ik hier met mijn pet niet bij. Je moet verder kijken dan je neus lang is. Na een EK komt er een WK, daar kun je mooi op voorsorteren en iemand toernooi-ervaring op laten doen”, aldus Driessen.