Maatsen was tweede keus Koeman: Oranje met 25 man naar EK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 jun. 2024, 12:54
11 jun. 2024, 19:12
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Quinten Timber heeft maandag ‘nee’ moeten zeggen tegen Ronald Koeman. De middenvelder van Feyenoord werd opgebeld door de bondscoach van het Nederlands elftal toen intern duidelijk was dat Frenkie de Jong het EK in Duitsland toch niet ging halen. Timber, een van de spelers die wel de voorselectie maar niet de definitieve selectie haalde, antwoordde ‘nee’ toen Koeman vroeg of hij weer fit was, zo meldt De Telegraaf. Koeman kwam zodoende uit bij Ian Maatsen en heeft nu volgens Voetbal International besloten om definitief géén vervanger voor Teun Koopmeiners op te roepen. Oranje reist zodoende definitief met 25 man af naar Duitsland.

Het nieuws van journalist Mike Verweij volgt daags nadat Rondo-presentator Wytse van der Goot maandagavond in het Ziggo Sport-programma vertelde dat hij 'zojuist te horen had gekregen' dat Timber wel degelijk fit zou zijn. “Timber is fit overigens”, zei Van der Goot. “Dat hebben wij net te horen gekregen van zijn management. Wij horen net via zijn management dat hij volop in training is nu en dat er al heel veel contact is geweest met Oranje de afgelopen dagen. Op korte termijn wordt daar uitsluitsel over gegeven.”

Artikel gaat verder onder video

Quinten Timber moest Ronald Koeman teleurstellen

Koeman liet zich maandagavond tegenover de NOS na de 4-0 zege op IJsland echter al in duidelijke bewoordingen uit over het alsnog oproepen van de tweelingbroer van Arsenal-verdediger Jurriën Timber: "Hij is niet fit en staat ook niet stand-by", sprak de oefenmeester in gesprek met journalist Jeroen Stekelenburg.

Lees ook: Buitenland staat na maandagavond stil bij 'de Poldermannen van Oranje'

Koeman vroeg eerder aan Timber, nadat hij een van de afvallers voor de EK-selectie was geworden, volop aan zijn herstel van een bovenbeenblessure te blijven werken, zodat hij mogelijk wél beschikbaar zou zijn als er nog een selectiespeler zou afhaken, zo schrijft Verweij. Het contact tussen speler en trainer kende maandag echter een teleurstellende afloop. Timber stond deze week overigens wel op het trainingsveld bij Feyenoord. Hij werkte enkele individuele sessies af met een fysiotherapeut van de Rotterdamse club.

Lees ook: Van der Vaart ergert zich tijdens interview Simons: 'Ik word er moe van'

Koeman heeft zodoende Maatsen opgeroepen als vervanger van De Jong. De bondscoach kan naast De Jong ook niet over Koopmeiners beschikken op het EK in Duitsland. De middenvelder van Atalanta raakte maandag in de warming-up bij de uitzwaaiwedstrijd geblesseerd aan zijn lies en moet het eindtoernooi laten schieten. Koeman gaat geen vervanger opgeroepen voor Koopmeiners, al mag hij dat nog wel officieel tot en met zaterdag doen.

Koeman heeft nu nog de beschikking over zes middenvelders: Ryan Gravenberch (Liverpool), Tijjani Reijnders (AC Milan), Jerdy Schouten (PSV), Xavi Simons (RB Leipzig), Joey Veerman (PSV) en Georginio Wijnaldum (Al-Ettifaq). Hij zag eerder, naast De Jong en Koopmeiners, ook Marten de Roon, Timber en Mats Wieffer afhaken. Het vijftal is samen goed voor liefst 127 interlands.