Joey Veerman ontkent mythe die nog steeds de ronde doet

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
14 jun. 2024, 22:49
15 jun. 2024, 10:27
Joey Veerman, middenvelder van het Nederlands elftal
© IMAGO - Joey Veerman, middenvelder van het Nederlands elftal

Joey Veerman betreurt dat de buitenwereld nog steeds van mening is dat hij matig druk zet en weleens zijn directe tegenstander laat lopen. Intensiteit en snelheid zijn steeds belangrijker in het topvoetbal, met veel omschakelmomenten in wedstrijden. Veerman is van mening dat hij zich op dat vlak heeft ontwikkeld, zeker in de voorbije voetbaljaargang onder hoede van Peter Bosz bij PSV. “Van dat beeld kom ik nooit meer af”, zo voorziet de middenvelder van het Nederlands elftal in De Telegraaf.

Onder Bosz moeten middenvelders aansluiten bij een aanval en dan meteen weer terugzakken om te verdedigen. Het was niet een onderdeel waarin Veerman uitblonk, maar ondanks het missen van explosiviteit is hij zich wel aan het ontwikkelen. De Oranje-international stelt dat hij zijn man niet meer of niet laat lopen. “Vroeger bij FC Volendam en Heerenveen gebeurde dat nog, maar bij PSV niet. Zeker onder Bosz kun je je dat niet veroorloven. In het meeverdedigen heb ik me onder hem zeker ontwikkeld.”

Artikel gaat verder onder video

Joey Veerman heeft zich ontwikkeld bij PSV en Oranje

Bondscoach Ronald Koeman kiest zondag in de eerste groepswedstrijd tegen Polen vrijwel zeker voor een middenveld mét Veerman, mede door het wegvallen van Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners. Hij is tevreden over de progressie van Veerman. “Het beeld van Joey Veerman is het beeld wat we hadden. Het is voor mij nooit een vraag geweest hoe hij aan de bal is. Hij heeft geweldige kwaliteiten, dat heeft hij de afgelopen wedstrijd laten zien”, wees Koeman afgelopen woensdag op de persconferentie op de 4-0 zege op IJsland.

Lees ook: Schouten looft ‘toekomstig wereldtopper’ en wijst naar 2013-2016

“Maar op zijn positie is het ook belangrijk hoe hij is als we de bal niet hebben. Hij heeft zich daar ook in verbeterd. Hij kan altijd in de basis starten, zo'n speler is het wel. Maar ik probeer ook kritisch te zijn. We zijn er met dit aspect bij Joey erg mee bezig.” Veerman kreeg de lovende woorden van Koeman mee, net als de máár van de bondscoach. Er komt bijna altijd een ’maar’ achteraan. “Misschien om me scherp te houden”, denkt Veerman. “De statistieken zeggen dat ik veel vuile meters maak en ook een behoorlijk aantal onderscheppingen en balveroveringen heb. Maar als de bondscoach het zo ziet, dan is het goed dat hij het zegt.”

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Polen uitgezonden?

Veerman en Koeman hebben het daar in hun persoonlijke gesprek niet ‘specifiek’ over gehad, zo stelt de middenvelder. “De bondscoach heeft in dat onderhoud de speelwijze uitgelegd en hoe hij het toernooi met mij voor zich ziet. Nee, tot een tweede gesprek na het afvallen van Frenkie is het niet gekomen. Is ook niet nodig.”

Lees meer over:

EK 2024 Oranje EK2024 Joey Veerman