Schouten looft ‘toekomstig wereldtopper’ en wijst naar 2013-2016

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
14 jun. 2024, 14:55
15 jun. 2024, 10:28
Jerdy Schouten op een persconferentie van het Nederlands elftal
© IMAGO - Jerdy Schouten op een persconferentie van het Nederlands elftal

Jerdy Schouten kijkt uit naar de wedstrijden van het Nederlands elftal op het EK in Duitsland. De middenvelder van 27 jaar legde een lange weg af om de top te bereiken. Zes jaar geleden speelde hij nog bij Telstar en bij ADO Den Haag kreeg hij geen contract. Via Bologna en PSV kwam uiteindelijk bij Oranje terecht. “Of ik dat het verwacht? Nou, gehoopt. Maar ook wel verwacht, anders had ik het niet gedaan”, doelt hij op zijn transfer.

"Veel mensen hebben me geholpen in mijn carrière, maar als ik iemand moet noemen is het Aleksandar Rankovic. Hij haalde me toch bij de A1 van ADO Den Haag en heeft me harder gemaakt." Nu staat hij op het allerhoogste podium. “Dit podium voelt echt goed, geweldig zelfs. Anders dan de Champions League? Dat kan ik nog niet zeggen, want dan moet ik eerst voelen hoe het is om op het veld te staan. Maar ik verwacht heel veel van dit EK, dat is duidelijk”, benadrukte Schouten vrijdagmiddag op een persconferentie, waar hij vergezeld werd door Denzel Dumfries.

Artikel gaat verder onder video

Jerdy Schouten verwacht veel van Oranje en het EK

Het heeft er alle schijn van dat Schouten komende zondag in de eerste wedstrijd tegen Polen een middenveld gaat vormen met Tijjani Reijnders en zijn compagnon bij PSV, Joey Veerman. Met laatstgenoemde kan hij lezen en schrijven. “Die automatismen maken ons allebei beter. We zijn ook totaal verschillende spelers en dat maakt het denk ik ook goed. Veerman kan enorm lullen op het veld, we kunnen ook tegen elkaar gaan lopen zeiken.”

Lees ook: Brobbey: ‘Hij heeft het grootste ochtendhumeur van alle Oranje-spelers’

“Ik weet precies wanneer ik hem moet laten gaan of juist wel moet reageren.’’ Joshua Zirkzee kwam donderdag als 26e speler bij de selectie. Schouten kent de aanvaller niet alleen van hun gezamenlijke periode bij Bologna. “Ik ken Joshua Zirkzee al heel lang. We hebben bij ADO in de jeugd gespeeld. Weliswaar niet in hetzelfde team, maar we reden samen in het busje naar Den Haag. Joshua is als speler mooi om naar te kijken.”

Lees ook: Van der Vaart voorspelt in welke fase Oranje gaat stranden op EK

Schouten doelt op de periode 2013-2016, de jaren dat Zirkzee in de jeugd van ADO speelde. De aanvaller vertrok vervolgens naar de jeugd van Feyenoord en vervolgde zijn weg al een jaar later naar het buitenland. Via Bayern München kwam hij bij Bologna terecht. “Ik verwacht ook veel van hem dit EK. Hij kan echt heel erg goed zijn, ik weet dat als geen ander. Ik vergelijk hem liever niet met andere spelers, maar hij de potentie om een wereldtopper te zijn. Hij wordt gewoon elk jaar beter. En zijn niveau is al echt heel hoog. Volgens mij is het logisch dat hij hier is, dat denkt de bondscoach ook, want hij is hier”, aldus Schouten.