Kees Jansma doet op televisie opvallende uitspraak over Frenkie de Jong

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 jun. 2024, 08:19
13 jun. 2024, 23:59
Journalist Kees Jansma en Op1-gezicht Carrie ten Napel
© Op1 - Journalist Kees Jansma en Op1-gezicht Carrie ten Napel

Kees Jansma heeft woensdagavond bij Op1 een opvallende uitspraak over de blessureperikelen bij het Nederlands elftal gedaan. Volgens de ervaren sportjournalist zal het gemis van Frenkie de Jong zich niet het meest doen voelen voor de ploeg van bondscoach Ronald Koeman. Jansma denkt dat de absentie van Teun Koopmeiners nóg vervelender is voor Oranje op het EK in Duitsland.

Jansma kreeg de vraag welke speler het meest gemist zal gaan worden en noemde direct Koopmeiners. "Ik vind het echt heel jammer, vooral voor hem, want hij was in een geweldig aardige vorm", stelde de journalist. "Hij is een soort held geworden in Italië, ik vond hem ook heel goed spelen in de finale (van de Europa League, red.). Buitengewoon goed. Sterk, groot loopvermogen, sympathieke en creatieve speler."

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Jack van Gelder trekt 'buitengewoon vervelende' conclusie na oproep Zirkzee

"Als je dan in de warming-up uitvalt en definitief weg moet, dan is dat buitengewoon sneu, maar voor het elftal is het ook jammer, het is gewoon een hele goede voetballer." Presentatrice Carrie ten Napel vroeg zich vervolgens af of ze het goed had verstaan: "Meer dan Frenkie de Jong?", waarop Jansma volhield: "Ja, ik heb zelf minder met Frenkie de Jong. Die is geruime tijd en vaak geblesseerd."

Lees ook: Driessen noemt drie redenen waarom keuze voor Zirkzee ‘niet logisch’ is

"Het is een hele goede voetballer, maar ik vind hem teveel dribbelen en te weinig daden, dat vind ik bij Koopmeiners nu juist wél." Koopmeiners raakte maandag in de warming-up bij de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland (4-0) geblesseerd aan zijn lies en een dag later werd bekend dat hij het EK moest missen. Na de interland werd duidelijk dat De Jong ook zou ontbreken.

Koeman haalde Ian Maatsen alsnog bij de EK-selectie na het nieuws over De Jong en had in eerste instantie het idee om met 25 en niet 26 spelers aan het toernooi deel te nemen. Mede door een schrikmoment met Brian Brobbey op de training van woensdag heeft de bondscoach er alsnog voor gekozen om met Joshua Zirkzee de resterende plek in te vullen.