Driessen noemt drie redenen waarom keuze voor Zirkzee ‘niet logisch’ is

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 jun. 2024, 06:55
13 jun. 2024, 07:46
Pim Sedee en Valentijn Driessen, werkzaam voor De Telegraaf
© De Telegraaf - Pim Sedee en Valentijn Driessen, werkzaam voor De Telegraaf

Valentijn Driessen is verrast door de keuze van Ronald Koeman om Joshua Zirkzee bij de selectie van het Nederlands elftal te halen. De spits van Bologna werd woensdag verzocht om zich bij de EK-selectie van Oranje te voegen, ook al zat hij niet in de voorselectie en speelde hij nimmer een interland. Koeman had bovendien enkele uren eerder aangegeven met 25 spelers aan het eindtoernooi in Duitsland te zullen deelnemen.

“Koeman haalt Zirkzee uit voorzorg”, vertelde Driessen woensdagavond laat in een video-item van De Telegraaf. “Brian Brobbey blijft onzeker en Zirkzee kan op twee posities spelen. Hij kan zowel achter de spits als in de spits spelen. Heel logisch dat Koeman aan hem denkt. Het is alleen niet logisch als je de bondscoach hoort tijdens de persconferentie van woensdagochtend, toen hij zei dat hij niks heeft aan spelers die te veel vakantie-uren in de benen hebben. Die zouden een te grote conditieachterstand hebben.”

Artikel gaat verder onder video

Oranje voegt Joshua Zirkzee toe aan EK-selectie

“Zirkzee komt uit Miami. Die heeft natuurlijk heel veel vakantie-uren in de benen, heeft een jet-lag én komt terug van een blessure”, somt de chef voetbal van De Telegraaf de redenen op waarom de keuze van Koeman voor de aanvaller van Bologna eigenlijk niet logisch is. “Hij was natuurlijk niet fit toen de voorselectie van het Nederlands elftal voor het EK werd bekendgemaakt. Dat was een van de redenen waarom hij er niet bij werd gehaald.”

Lees ook: Jack van Gelder trekt 'buitengewoon vervelende' conclusie na oproep Zirkzee

Driessen tast nog in het duister over de inzetbaarheid van Zirkzee op korte termijn. “Hij is nu direct onderweg. Dan zal hij donderdag aankomen en eventueel getest worden. Misschien krijgt hij in de avond een extra training of anders vrijdagochtend. En dan kijken hoe hij er conditioneel voorstaat. Je moet wel kijken of het zin heeft om hem bij de groep te halen en of hij fit genoeg is om aan het EK te kunnen deelnemen.”

Lees ook: Quinten Timber vertelt eindelijk 'waarheid' over missen van EK

“Koeman heeft natuurlijk wel iets uit te leggen”, besloot Driessen. “Hij zei heel makkelijk op de persconferentie dat hij maar 25 spelers wilde omdat hij geen spelers zag die een toevoeging konden zijn. Ze moesten genoeg conditie hebben én meekunnen in het tempo van de huidige selectie van het Nederlands elftal na 2,5 week training. Dan denk ik: Dan heb je nu wel wat uit te leggen. Het is wel ineens een hele opmerkelijke keuze.”