Kieft verbijsterd: 'Ik begrijp niet waarom Koeman dit doet, werkelijk niet'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 nov. 2023, 20:58
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Wim Kieft vindt het onbegrijpelijk dat Ronald Koeman eerder deze week forse kritiek uitte op Brian Brobbey. In het praatprogramma Rondo op ZiggoSport zette de bondscoach van het Nederlands elftal maandagavond vraagtekens bij de ontwikkeling van de spits van Ajax en toonde hij zich ontevreden over diens technische kwaliteiten.

Brobbey reageerde weliswaar laconiek op de uitspraken, maar toch vindt Kieft deze niet slim van Koeman. “Ik begrijp niet waarom Koeman dat roept en doet. Dat begrijp ik werkelijk niet. Daar help je die jongen toch niet mee, door het in het openbaar te zeggen?”, vertelde de analist donderdagavond bij Veronica. Ook Kees Jansma vindt dat Koeman zijn kritiek in een persoonlijk gesprek had moeten uiten in plaats van in het openbaar.

Behoort Brobbey tot de definitieve selectie?

“Ik ben persoonlijk wel een beetje fan van Brobbey, omdat ik denk dat er veel ontwikkeling in zit”, zei Jansma. “Hij is ijverig, wil alles doen, en hij heeft wat gebreken. Jeetje, ja, mag het alsjeblieft? Ik vind het een echte spits: snel, sterk, agressief… Zijn doelpunteninstinct moet hij nog verbeteren.” Volgens Kieft is doelpunteninstinct deels een kwaliteit die een spits ‘van nature’ heeft, maar toch is ook hij wel gecharmeerd van Brobbey.

“Hij bevalt me wel als spits”, zegt de voormalig spits van het Nederlands elftal. “Met name in de laatste weken is hij enorm gedreven en scherp. Dat geldt ook voor Berghuis en Bergwijn en dat zal Brobbey ook ten goede komen. Hij is niet superjong meer en heeft eigenlijk een paar jaar gemist in zijn ontwikkeling door zijn fysieke ongemakken. Maar hij is nu goed op weg, vind ik.”

Brobbey, 21 jaar, maakte vorige maand zijn debuut als Oranje-international. Hij deed als invaller bijna een half uur mee in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland (0-1 winst). Brobbey maakt deel uit van de voorselectie voor de afsluitende interlands tegen Ierland en Gibraltar en hoort vrijdag of hij ook deel uitmaakt van de definitieve selectie.