KNVB-directeur Gudde: 'Ik voel wel teleurstelling'

Max Max
19 aug. 2020, 17:52
19 aug. 2020, 21:22
© IMAGO

KNVB-directeur Eric Gudde is teleurgesteld dat hij afscheid moet nemen van bondscoach Ronald Koeman. In gesprek met AD geeft hij aan dat hij er tot maandag vanuit ging dat Oranje met Ronald Koeman naar het EK zou gaan.

Tot dat tijdstip heb ik nooit enige twijfel gehad dat we samen met Ronald naar het EK zouden gaan,’’ zegt Gudde. "Ik respecteer de beslissing. En voel teleurstelling over het moment. Als je ziet waar we tweeënhalf jaar geleden stonden met Oranje. Ik zie de krantenkoppen nog voor me dat het helemaal niets meer was. Onder Ronald is dat volledig gedraaid. Er staat een elftal met veel potentie en voor het eerst sinds 2014 gaan we weer naar een eindtoernooi. We hadden ontzettend graag met deze spelers, staf en coach samen het EK gedaan, maar die coach maakt nu een andere keuze en dat is teleurstellend."

Gudde gaat ook in op het telefoongesprek met Koeman van maandagochtend: "Ronald zei me letterlijk: 'ik ga niet drie keer nee zeggen tegen Barcelona.' Ik ben de afgelopen jaren nooit nerveus geweest van berichten dat Barcelona Koeman wilde. We hadden de afspraak dat we het EK 2020 zouden gaan halen met elkaar. Wel dacht ik in coronatijd wel eens: bondscoaches van nationale teams in het algemeen, het is wel pittig voor ze wat er nu allemaal wegvalt. Maanden zonder interlands, een EK verplaatst. "

Toch kwam het maandag alsnog onverwacht: "Maar vorige week dinsdag zaten we nog met elkaar. En ook toen niet één signaal dat er iets kon gaan veranderen. Ik ben ook overtuigd: als het niet 8-2 voor Bayern was geworden, maar Barcelona had met 1-0 gewonnen door een niet waargenomen buitenspelgoal, dan was Koeman nu nog bondscoach geweest. Waarmee ik niet zeg dat we dan niet volgende week in deze situatie hadden gezeten, want de clausule-Barcelona was er."

Lees meer over:

Ronald Koeman WK 2022 Eric Gudde