Koeman en Van Dijk stemden namens Nederland niet allebei op Messi

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
16 jan. 2024, 09:08
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Ronald Koeman en Virgil van Dijk zaten namens Nederland niet op één lijn toen de stemmen voor de Best FIFA Men's Player 2023 Award moesten worden uitgebracht. Lionel Messi mocht maandag de prijs voor Wereldvoetballer van het Jaar in ontvangst nemen. De Argentijn kreeg in Londen verrassend de voorkeur boven Erling Braut Haaland, die evenveel punten kreeg maar minder bovenaan de lijstjes van bondscoaches en captains stond.

Bij de FIFA-awards wordt gekeken naar de prestaties van spelers tussen 19 december 2022 en 20 augustus 2023 en mogen de bondscoaches en aanvoerders van elk land stemmen op hun top drie. Koeman vond Haaland de beste, zette Kylian Mbappé op twee en had Messi pas op drie staan. Van Dijk zette Messi op één, Haaland op twee en Kevin De Bruyne op drie. De prijs van Messi is opvallend. Hij veroverde de wereldtitel met Argentinië namelijk op 18 december 2022. Haaland won op zijn beurt daarna tal van toonaangevende prijzen met Manchester City.

Lees ook: Johan Derksen verzet zich: ‘Hij heeft niets te zoeken in Oranje’

Koeman en Van Dijk waren het wel eens over wie de beste trainer van de wereld in het mannenvoetbal was: Josep Guardiola. Luciano Spalletti stond bij beiden op twee en Xavi op drie. Sarina Wiegman werd maandag uitgeroepen tot beste coach van het jaar in het vrouwenvoetbal. In Londen mocht de bondscoach van Engeland de prijs voor de vierde keer in ontvangst nemen.

In 2017, 2020 en 2022 ging Wiegman ook al met de prestigieuze prijs aan de haal. Dit jaar heeft Wiegman de onderscheiding te danken aan haar prestaties met de Engelse nationale ploeg. Ze bereikte met de 'Lionesses' voor het eerst in de geschiedenis de WK-finale, die Engeland in Sydney nipt verloor van Spanje (1-0).

Lees ook: Van der Vaart draait 180 graden: ‘De allerbeste van Nederland’

Van Dijk werd niet opgenomen in het Wereldelftal van het Jaar van de FIFA. De verdediger van Liverpool was wel genomineerd, maar haalde het op het gala in Londen niet. Vorig jaar maakte hij nog wel deel uit van het Wereldelftal van het Jaar. John Stones, Kyle Walker en Rúben Dias kregen in de defensie de voorkeur. Thibaut Courtois werd verkozen tot beste keeper. Het elftal bestaat verder uit Bernardo Silva, Jude Bellingham, De Bruyne, Vinícius Júnior, Haaland, Mbappé en Messi.