Johan Derksen: 'Luuk de Jong heeft niets te zoeken in Oranje'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
16 jan. 2024, 06:29
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Luuk de Jong hoeft wat betreft Johan Derksen niet terug te keren in het Nederlands elftal. De analist benadrukte maandagavond bij Vandaag Inside dat Oranje ‘niets’ aan de aanvaller van PSV zou hebben als hij zou terugkomen op zijn besluit om een punt achter zijn interlandloopbaan te zetten. “Ik word helemaal gek van die analisten op tv en ook van de kranten. Ze zeggen allemaal dat Ronald Koeman nederig naar Eindhoven moet gaan om De Jong te smeken of hij zich weer beschikbaar wil stellen voor Oranje”, verzuchtte Derksen.

De Jong, 33 jaar, lijkt in de vorm van zijn leven te verkeren in het goed draaiende PSV van Peter Bosz. “Hij heeft drie keer gescoord… Tegen Excelsior”, benadrukte Derksen vol cynisme. “Nu wil iedereen hem in Oranje. Ik heb het even nagekeken. Bij Borussia Mönchengladbach, Newcastle United of die twee clubs in Spanje (Sevilla en Barcelona, red.): hij heeft nooit gescoord!” De Jong speelde in totaal 180 officiële clubduels in het buitenland en daarin was hij goed voor 34 treffers en 11 assists.

Keert Luuk de Jong terug in Oranje?

Derksen vindt De Jong absoluut geen spits voor Oranje. “Hij is goed in Nederland, omdat er in Nederland geen verdediger is die kan koppen. Dan is hij heel machtig. Maar een etage hoger speelt hij geen rol, Nederland heeft niets aan hem.” René van der Gijp was het eens met Derksen. “Weet je wat het is Johan… We zijn hier altijd veel te makkelijk in dat ophemelen. Dan zegt men dat hij ook goed gaat voetballen, maar ze speelden tegen Excelsior! Dat is niet zo moeilijk natuurlijk hé? Kom op man.”

“Als je in Engeland, Duitsland en Spanje niet mee kunt, dan heb je in het Nederlands elftal niet zoveel te zoeken”, herhaalde Derksen. “Want die spelers tref je tegenover je met het Nederlands elftal.” Martijn Krabbendam gaf ook al aan weinig te snappen van de massale roep om de rentree van De Jong, goed voor 39 interlands en 8 doelpunten, in Oranje. “De Jong is toch geen Johan Cruijff? Hij heeft zelf bedankt voor Oranje… Met De Jong word je geen Europees kampioen, je gaat hooguit iets beter spelen.”

Lees ook: Luuk de Jong óf ‘die vermoeiende aandachtsvrager’ bij Oranje?

Ondanks dat de journalist van Voetbal International van mening is dat De Jong momenteel de beste Nederlandse spits is, brengt de aanvaller in zijn ogen geen extra kwaliteit. Hij noemt de spits van PSV voor Koeman ‘handig om erbij te hebben’. “Maar iemand over de streep trekken doe je toch alleen bij spelers met extra kwaliteit, een Gullit, Van Basten of Cruijff. Speel dan met Joshua Zirkzee”, gaf hij aan in een video-item van het weekblad.

Krabbendam wees tevens naar Ryan Gravenberch, die kort na zijn transfer naar Liverpool besloot om te bedanken voor een uitnodiging voor Jong Oranje. “Toen was de wereld te klein, dat kon allemaal niet. De Jong heeft bedankt voor het Nederlands elftal en moet voor het EK dan opeens terugkeren. Het is een uitstekende spits, de beste van Nederland, maar ik geloof niet dat de verdedigers van een land als Italië heel bang van hem worden. Hij heeft geen extra kwaliteit dat je denkt: die moet per se mee.”

Lees ook: Brobbey droomt van tandem bij Oranje: ‘Hij op 10 en ik op 9’

Krabbendam zet de deur voor een terugkeer van De Jong in Oranje op een kier. “Als hij zichzelf weer beschikbaar stelt, dan kan het. Ik zal als Koeman toch niet op mijn knietjes naar De Jong gaan en vragen of hij mee wil naar het EK. Kom op, hé! We zijn als voetballand toch niet zo ver afgezakt dat we op onze blote knieën naar De Jong moeten? Als hij zelf wil, prima, maar we moeten hem niet gaan smeken”, besloot Krabbendam.