Koeman heeft puzzel af: ‘Ik denk niet: ik word na een uur gewisseld’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
14 jun. 2024, 18:44
15 jun. 2024, 10:27
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal werkte vrijdag de voorlaatste training richting het eerste groepsduel op het EK, zondag met Polen, af. Het was een besloten training, waar bondscoach Ronald Koeman in het partijspel waarschijnlijk de spelers die zondag het basiselftal vormen, tegenover de reserves in het andere team liet spelen. Denzel Dumfries verzekerde vrijdag op de persconferentie dat hij pas zaterdag te weten komt of hij zal starten of niet.

“Dat zien we de dag vooraf wel als we de PowerPoint-presentatie krijgen. Ja, dan krijg je een mooie presentatie met wat fotootjes van gezichten”, vertelde Dumfries, die wel erkende dat de tactiek van de bondscoach een dag eerder al kan verklappen wat het plan tegen Polen zal zijn. Dumfries is altijd onomstreden geweest in Oranje, maar Frimpong heeft een subliem seizoen achter de rug bij Bayer Leverkusen en maakte met zijn doelpunt, assist en goede spel ook veel indruk bij de oefeninterland tegen Canada (4-0).

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman weet wie voor Oranje gaan spelen

“Nee, daar ben ik niet mee bezig”, verzekerde Dumfries over ‘de strijd’ met Frimpong. “Ik ben vooral bezig met de voorbereiding op de wedstrijd. Ik denk niet: ik kan na een uur gewisseld worden. Het is een gezonde concurrentiestrijd. Verder laat ik het aan de bondscoach.” De kans bestaat dat Oranje zondag om 15.00 uur tegen Polen met dezelfde elf spelers start als maandag in de oefeninterland tegen IJsland (4-0). Dat zou betekenen dat Dumfries en Xavi Simons de rechterkant vormen én dat Lutsharel Geertruida en Frimpong, die tegen Canada de rechterkant invulden, op de bank beginnen.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Polen uitgezonden?

Op de plek naast Virgil van Dijk in het centrum kan naast Stefan de Vrij ook Matthijs de Ligt of Geertruida voetballen. En rechts voorin heeft Simons ook concurrentie van Frimpong, die ook dus concurrent van Dumfries is. “Mijn natuurlijke positie is aan de zijkant, aan de binnenkant heb ik weinig gespeeld”, vertelde Frimpong vrijdag aan ESPN. “Maar als ik ergens anders moet spelen, zal ik er eerst op moeten trainen. Het is lastig te zeggen.”

Lees ook: Brobbey: ‘Hij heeft het grootste ochtendhumeur van alle Oranje-spelers’

Oranje traint zaterdag om 12.00 uur nog een keer. Dan is alleen het eerste kwartier openbaar. Koeman geeft in de avond om 19.45 uur, samen met een van de spelers, een persconferentie in het Volksparkstadion in Hamburg, waar een dag later tegen Polen wordt gespeeld.