Koeman: 'Ik heb geluk gehad'

Max Max
29 mei 2020, 08:00
11 jun. 2020, 20:03
© IMAGO
Bondscoach Ronald Koeman was donderdagavond te gast bij het programma Beau op RTL 4, en daar ging hij in op de hartproblemen die hij een kleine maand geleden had. Achteraf beseft Koeman pas dat hij geluk heeft gehad: "Het besef kwam wat later. Nu denk ik wel dat ik ook wel geluk heb gehad”, zei hij tegen host Beau van Erven Dorens.De bondscoach van Oranje vertelde zijn verhaal: "Op het begin denk je ’ze zijn er op tijd bij’, het wordt opgelost. Maar het besef kwam bij mij dus ietsje later. Het gaat nu goed. Ik ben vanochtend nog bij de cardioloog geweest en we gaan vrolijk verder.”

Koeman fietste nog bijna 100 kilometer

Het gebeurde op 3 mei jl., dat Koeman een hartinfarct kreeg. Hij had het op dat moment totaal niet aan voelen komen en had zelfs nog bijna 100 kilometer gefietst op de racefiets: "Ja, 96 kilometer. Ik kwam kapot thuis en in ’rust’ kreeg ik last op mijn borst. Ik werd beroerd en begon te zweten. Ook werd ik heel wit, erg ongewoon. Mijn vrouw Bartina was gelukkig thuis. Meteen bellen, 112. Er is gelijk actie ondernomen."Toen bleek dat ik een hartinfarct had en moest dus met spoed naar het ziekenhuis. De middenkransslagader was verstopt en bij nog een zat een vernauwing. Daar zijn twee stents geplaatst.” Het ging volgens de bondscoach erg snel: "Het is eigenlijk heel snel gegaan. Ik kwam thuis om kwart voor vier 's middags en volgens mij lag ik iets over half vijf in het ziekenhuis.”Bizar genoeg zou Koeman eigenlijk op controle zijn geweest, zij het niet dat deze werd verzet vanwege Corona. "Mijn vader is overleden toen hij 75 was, aan een hartstilstand. Het is een familiekwaal. 19 maart had ik dus al een afspraak staan, maar die is verplaatst naar 4 juni vanwege het coronavirus. Waarschijnlijk hadden ze het dan ook bemerkt”, zegt Koeman.

Oranjes kansen op het EK volgende zomer

Gelukkig ging het ook nog even over voetbal. Hoe schat de bondscoach de kansen van Oranje in op het uitgestelde EK? Koeman zegt daarover: "We hebben een goed elftal, maar willen we kans maken, moet iedereen op z’n toppen zijn. Het helpt in die zin dat het een jaar is uitgesteld, dat Memphis Depay, Donyell Malen en Steven Bergwijn dan waarschijnlijk weer terug zijn. Maar misschien tegen die tijd zijn er weer andere spelers afwezig. Er kan zoveel gebeuren.”