Koeman lacht om conclusie van journalist: ‘Dat heb je verkeerd’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
05 jul. 2024, 21:14
06 jul. 2024, 20:17
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman denkt dat het Nederlands elftal klaar is voor de confrontatie met Turkije, zaterdag in de kwartfinale van het EK in Duitsland. De bondscoach van Oranje weet dat zijn spelers dan wel hetzelfde niveau moeten halen als afgelopen dinsdag in de achtste finales tegen Roemenië (0-3). “Als ons niveau zakt, dan zal het lastig worden”, erkende Koeman daags voor de confrontatie in het Olympiastadion.

“Lukt dat niet, wordt het moeilijk om te bereiken wat we willen bereiken. Maar als we het niveau vasthouden, kan het een mooi toernooi voor ons worden.” Koeman benadrukte dat er zaterdag veel op het spel staat. “We spelen om een halve finale, dat is niet vaak gebeurd. Dit is een geweldige kans om nog verder te komen in het toernooi. We beseffen dat we niet zomaar even gaan winnen.”

Artikel gaat verder onder video

“Turkije heeft net als Roemenië een groot hart tijdens wedstrijden, maar we kijken naar onszelf en waar we goed in zijn. We hebben geen nederlaag nodig om te laten zien hoe goed we moeten zijn”, doelde Koeman op de eerdere nederlaag tegen Oostenrijk (2-3). Hij is niet zo bang voor de sfeer die de Turkse toeschouwers zaterdag kunnen produceren in Berlijn, ‘de grootste Turkse stad buiten Turkije’. “We hebben ervaring met spelers tegen Turkse club, ook in Turkije. Er is dan altijd een geweldige sfeer.”

“We zeiden altijd dat je de bal moest hebben. Dan worden ze vanzelf stil. Ze zijn goed aan de bal, maar we zullen ook ruimte krijgen. Je moet koel en zakelijk spelen, afspraken nakomen. Dat is niet altijd makkelijk. Maar we weten ook dat we op momenten de ruimte gaan krijgen, dat moet je goed uitspelen.” Koeman heeft Turkije, dat Oostenrijk in de achtste finales met 1-2 versloeg, uiteraard geanalyseerd. “Ze spelen anders dan Roemenië en hebben andere kwaliteiten. Ze spelen met vier achterin, maar ook soms met vijf.”

Artikel gaat verder onder video

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6566 stemmen

"We hebben meerdere mogelijkheden, dat is prettig voor mij" beantwoordde Koeman een vraag over de rechtsbuitenpositie. "Een wedstrijd kan ook vragen om iets anders. Dat zal je morgen zien." Journalist Willem Vissers van de Volkskrant concludeerde dat de opstelling zodoende zal veranderen. “Dat zeg ik niet”, antwoordde Koeman. Vissers: “Dat dacht ik tussen de regels te beluisteren.” Koeman lachte: “Dat heb je dan verkeerd beluisterd.” In ieder geval zal de meeste aandacht uitgaan naar de rechtsbuitenpositie.

In de vier wedstrijden die Oranje dit EK speelde, stelde Koeman telkens een andere rechtsbuiten op. Steven Bergwijn mist mogelijk de wedstrijd tegen Turkije. De aanvaller van Ajax kampt met knieklachten en is een twijfelgeval voor de wedstrijd van zaterdag. "Steven heeft last van een kniepees. We kijken morgen (zaterdag, red.) tijdens de activatietraining of hij inzetbaar is", gaf Koeman aan.

Artikel gaat verder onder video

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Steven Bergwijn