Koeman legt belangrijke rol voor Van Dijk tegen Turkije uit

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 jul. 2024, 20:42
07 jul. 2024, 12:30
Ronald Koeman voorafgaand aan het EK-duel tussen Nederland en Turkije
© NOS - Ronald Koeman voorafgaand aan het EK-duel tussen Nederland en Turkije

Ronald Koeman staat volledig achter zijn keuze om Nederland ongewijzigd aan te laten treden tegen Turkije in de kwartfinale van het EK. De elf Oranjespelers zijn dezelfde die in de achtste finales tegen Roemenië (0-3) aan het startsignaal verschenen. Dat betekent dat Steven Bergwijn de voorkeur krijgt boven Donyell Malen, die als invaller tegen de Roemenen goed was voor twee treffers. “Ik geef de voorkeur aan starten met Steven en om Donyell (Malen, red.) achter de hand te houden.”

“Bergwijn start op basis van zijn goede helft tegen Roemenië. Ik heb daar niet in willen veranderen, nu is gebleken dat Steven fit is”, benadrukte Koeman in gesprek met Jeroen Stekelenburg voorafgaand aan de krachtmeting in het Olympiastadion in Berlijn. Turkije speelt met Arda Güler als valse nummer 9 en Oranje had tegen Oostenrijk al veel moeite met een dergelijk type. "Ik denk dat Güler nog wel meer inzakt dan Marco Arnautovic bij Oostenrijk, dat is toch meer een aanvaller dan hij is", zei Koeman.

Artikel gaat verder onder video

Nederland - Turkije laatste kwartfinale op EK 2024

Koeman weet hoe hij de ploeg van Vincenzo Montella wil bespelen. "We moeten doordekken. Zij hebben twee man die waarschijnlijk vanaf de zijkant voor de goal komen. Dat is voor Stefan de Vrij en Nathan Aké.” Van Dijk zal Güler in de gaten moeten houden, maar communicatie met de middenvelders is van doorslaggevend belang wanneer het Turkse toptalent ver uitzakt. "Het spel tussen Jerdy Schouten en Virgil of Tijjani Reijnders en Virgil wordt heel belangrijk", erkende Koeman.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Turkije uitgezonden?

"Je wil niet dat Van Dijk te ver naar voren rent, dan blijven er twee verdedigers van ons achter in een grote ruimte, we zullen daar op het middenveld over moeten pakken." Turkije speelt met drie centrumverdedigers en hoge wingbacks. "We willen met onze drie aanvallers druk zetten op hun drie centrale verdedigers, maar altijd vanaf de zijkant, zodat de bal niet te makkelijk naar de wingback kan. Dan kom je bij momenten een-op-een te spelen, maar dat is niet erg", benadrukte de oefenmeester.

Dat in het Olympiastadion veel meer Turkse fans zitten dan Oranje-supporters, weet ook Koeman. "Het valt mij nu nog mee", zei de bondscoach terwijl hij voor de wedstrijd een blik waagde op de tribunes. "Ik zie veel Oranje en dat is goed. De Turken zullen ongetwijfeld iets meer lawaai maken, maar uiteindelijk wordt de wedstrijd beslist tussen de witte lijnen. "

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Simons, Reijnders; Bergwijn, Depay en Gakpo.

Opstelling Turkije: Gunok; Kadioglu, Akaydin, Bardakci, Muldur; Ayhan, Özcan, Yildiz; Çalhanoğlu, Guler en Yilmaz.

Lees meer over:

EK 2024 Virgil van Dijk