Koeman legt uit waarom hij geen 26 spelers meeneemt: 'Ik zou niet weten waar ze zitten'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 jun. 2024, 11:37
12 jun. 2024, 21:00
Ronald Koeman, bondscoach, Nederlands elftal
© OnsOranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Vanwege de fitheid en groepsdynamiek neemt Ronald Koeman 25 in plaats van 26 spelers mee naar het EK in Duitsland, zo vertelde hij woensdagmorgen tijdens zijn eerste persconferentie in Hamburg. Als vervanger van de geblesseerde Frenkie de Jong riep de bondscoach van het Nederlands elftal Ian Maatsen op. Voor de geblesseerd weggevallen Teun Koopmeiners roept hij geen vervanger op.

“Het is duidelijk dat Maatsen in de voorselectie zat en we hem in eerste instantie niet hebben meegenomen omdat we andere spelers voor zijn positie hebben”, aldus Koeman. Na het wegvallen van De Jong belde hij de linksback van Borussia Dortmund, die afgelopen seizoen gehuurd werd van Chelsea, op. Hij was al een week op vakantie in Griekenland. De international haastte zich vervolgens naar Duitsland om zich bij de EK-selectie te voegen. “Alle anderen zijn al drie weken... Ik zou niet weten waar ze zitten”, noemde Koeman als reden waarom hij geen 26e speler heeft opgeroepen.

Artikel gaat verder onder video

Vanwege de fitheid van spelers roept Ronald Koeman geen 26e speler op

De Jong moest vanwege een blessure definitief een streep door zijn EK zetten. Datzelfde geldt voor Koopmeiners. Hij raakte maandag tijdens de warming-up geblesseerd aan zijn lies en kan ook niet naar het EK. Volgens Koeman kan hij met de huidige 25 internationals die mee zijn naar Duitsland ‘alle kanten op’. Maatsen is in zijn ogen bijvoorbeeld een ‘multifunctionele speler’. “We spelen met drie middenvelders, we hebben er vijf. En anders kunnen we iemand van voor een plekje terugzetten of iemand van achteren naar voren.”

Lees ook: Buitenland staat na maandagavond stil bij 'de Poldermannen van Oranje'

Bovendien noemde Koeman de groepsdynamiek als reden waarom hij geen 26e speler meer heeft opgeroepen. “Daar wilde ik niet al te veel aan veranderen”, antwoordde hij op een vraag van Noa Vahle. De huidige EK-selectie is momenteel al een tijdje samen. De komst van nieuwe internationals zou van invloed kunnen zijn op de sfeer in de groep.