Koeman komt om twee belangrijke redenen toch bij Maatsen uit

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 jun. 2024, 10:52
11 jun. 2024, 17:31
Ian Maatsen: van vakantie op Mykonos naar het EK in Duitsland
© IMAGO/Instagram - Ian Maatsen: van vakantie op Mykonos naar het EK in Duitsland

Ian Maatsen is de vervanger van Frenkie de Jong in de EK-selectie van het Nederlands elftal. De beslissing van bondscoach Ronald Koeman om het wegvallen van de middenvelder dinsdag op te vangen met een aanvallende vleugelverdediger zorgt tegelijkertijd ook voor vraagtekens. De Jong is immers een spelverdeler, terwijl Maatsen in het tricot van Borussia Dortmund vooral rushes op de linkerflank maakte.

Pieter Zwart vindt de keuze van Koeman voor Maatsen echter niet zo gek. “Stiekem speelt Maatsen bij Dortmund vaak op de positie van Frenkie”, zo schrijft de hoofdredacteur van Voetbal International, wijzend op een eerdere analyse. “Bij de Champions League-finalist beweegt Maatsen vaak richting de as van het veld. Al hangt dat samen met de tactiek van de tegenstander én de vleugelaanvaller voor hem. Zeker is dat hij voor een vleugelverdediger een hoog percentage van zijn balcontacten in het centrum noteert.”

Artikel gaat verder onder video

Abrupt einde van 'luxe' vakantie voor Ian Maatsen

Maarten Wijffels van het Algemeen Dagblad kreeg er ook vragen over. “Wat ziet hij daar in? Verdedigend alle posities dubbel bezet of zo en dan een andere middenvelder bij halen mocht Koopmeiners wegvallen?”, zo luidde de vraag aan Wijffels. De verslaggever denkt dat het feit dat Maatsen onlangs (1 juni) nog een Champions League-finale speelde, meespeelt in het besluit van Koeman. “Er is simpelweg niemand meer die nog in het ritme zit van een seizoen. Meeste spelers al weken met vakantie. Maatsen heeft pas net clubseizoen beëindigd. Schuift zo bekeken relatief makkelijk in”, schrijft hij.

Lees ook: Van der Vaart ergert zich tijdens interview Simons: 'Ik word er moe van'

Volgens Wijffels zien Koeman en zijn staf in Maatsen vooral een optie voor de flank. “Daley Blind kan altijd als extra middenvelder gelden, ook Nathan Aké zou prima op 6 kunnen trouwens. Maatsen speelt daar soms bij Dortmund, maar zien ze binnen Oranje niet als plek waar hij rendeert.” Maatsen had, nadat hij aanvankelijk was afgevallen voor een plek in de EK-selectie, duidelijk geen rekening meer gehouden met een oproep. Hij werd maandag gebeld toen hij samen met zijn vriendin Emely Tuinder genoot van een vakantie op het Griekse Mykonos. Het tweetal keert zodoende halsoverkop terug naar Nederland.

Lees ook: Memphis Depay geeft drie redenen waarom hij bij Oranje zweetband draagt

Zowel Maatsen als Tuinder deelde op Instagram verschillende kiekjes van op een jacht in de Egeïsche Zee. “Maatsen lag al een week lang op een jacht in de Egeïsche Zee met zijn vriendin, toen hij gisteren (maandag, red.) een belletje kreeg van de staf van Oranje of hij zich kon melden in Wolfsburg, waar het Nederlands elftal dinsdag neerstrijkt voor de eindronden van het EK”, zo schrijft De Telegraaf. “De in Vlaardingen geboren en opgegroeide Maatsen, die eigendom is van Chelsea en dit jaar was verhuurd aan Borussia Dortmund, pakte meteen na de Champions League het vliegtuig naar Griekenland om een luxe en welverdiende vakantie te houden op een van de Cycladen, de idyllische eilandgroep.”