Koeman maakt definitieve selectie Oranje bekend: Olij debuteert, geen Gakpo

Jeen Grievink Jeen Grievink
06 okt. 2023, 12:05
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Het Nederlands Elftal zal met een ietwat gehavende selectie beginnen aan de EK-kwalificatieduels met Frankrijk en Griekenland. Bondscoach Ronald Koeman liet bij het bekendmaken van de definitieve selectie weten dat diverse spelers zich geblesseerd hebben afgemeld. Anderzijds maakt Sparta Rotterdam-keeper Nick Olij zijn debuut in 24-koppige selectie van Oranje.

Het Nederlands Elftal speelt aanstaande vrijdag en maandag twee belangrijke wedstrijden met het oog op het Europees Kampioenschap, dat volgend jaar zomer op het programma staat. Tegen respectievelijk Frankrijk en Griekenland zal Oranje moeten proberen zoveel mogelijk punten te vergaren om haar tweede positie in de groep te behouden. Met name de wedstrijd tegen Griekenland zal cruciaal worden, aangezien zij de voornaamste achtervolgers zijn van Oranje in groep B.

Gehavend Oranje richting Frankrijk en Griekenland

Koeman zal echter met een uitgeklede versie van zijn voorlopige selectie aan de bak moeten in deze EK-kwalificatieduels. Diverse grote namen hebben aan de bondscoach laten weten zijn dat zij geen acte de présence kunnen geven tegen Frankrijk en Griekenland. Frenkie de Jong (FC Barcelona), Matthijs de Ligt (Bayern München), Cody Gakpo (Liverpool) en Sven Botman (Newcastle United) maakten nog deel uit van de voorlopige selectie, maar ontbreken door blessures.

Heerenveen-keeper Andries Noppert is eveneens afgevallen en ook Keeper Justin Bijlow (Feyenoord) en spits Memphis Depay (Atlético Madrid) kampen nog met blessures. Zij werden daardoor ook al niet opgenomen in de voorlopige selectie.

© IMAGO

Olij maakt zijn debuut in de 24-koppige selectie van Koeman. De 28-jarige keeper mag met Flekken en Verbruggen uit gaan vechten wie er tijdens de twee kwalificatieduels onder de lat plaats mag nemen. De 28-jarige Olij komt momenteel uit voor Eredivisieclub Sparta Rotterdam.

Ook Jeremie Frimpong kreeg een uitnodiging van de bondscoach. De verdediger van Bayer Leverkusen maakte deel uit van de selectie voor het WK in Qatar, maar speelde nog nooit voor Oranje. Ajax-spits Brian Brobbey keert na zeven maanden afwezigheid terug bij Oranje.

Definitieve selectie Nederlands Elftal

Keepers: Mark Flekken, Nick Olij, Bart Verbruggen

Verdedigers: Nathan Aké, Daley Blind, Virgil van Dijk, Denzel Dumfries, Jeremie Frimpong, Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman, Micky van de Ven, Stefan de Vrij

Middenvelders: Teun Koopmeiners, Tijjani Reijnders, Marten de Roon, Xavi Simons, Joey Veerman, Mats Wieffer

Aanvallers: Steven Berghuis, Steven Bergwijn, Brian Brobbey, Noa Lang, Donyell Malen, Wout Weghorst

Lees meer over:

Nederland EK 2024