Koeman moet poging wagen: ‘De spelers van Oranje zullen hem accepteren’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
20 dec. 2023, 21:45
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Ronald Koeman moet proberen om Luuk de Jong in het Nederlands elftal terug te laten keren, zo oordeelt Toine van Peperstraten. De presentator annex verslaggever staat welwillend tegenover een rentree van de aanvaller van PSV in Oranje. De Jong zette in maart van dit jaar plotseling een punt achter zijn interlandloopbaan omdat hij zich wilde focussen op zijn prestaties in clubverband én zijn familie.

Ook Vincent Janssen van Royal Antwerp FC bedankte dit kalenderjaar voor het Nederlands elftal, terwijl Memphis Depay door divers blessureleed in maart zijn laatste interland speelde. Voor Koeman is de punt van de aanval dan ook een groot pijnpunt. Als het aan Van Peperstraten ligt gaat De Jong als pinchhitter mee naar het EK. “Als hij zo blijft spelen in de tweede seizoenshelft, vind ik dat Koeman een poging moet wagen bij hem.”

“Koeman moet in ieder geval koffie gaan drinken. Dan hoort hij het wel”, vertelt Van Peperstraten in gesprek met Voetbalzone. “De spelers van Oranje leggen zich er wel bij neer dat hij geen rol heeft gespeeld in de kwalificatie. Als hij op het EK een belangrijke rol kan spelen, hebben ze hem er graag bij.” De problemen in de spits noopten Koeman in de voorbije maanden tot het debuut van Brian Brobbey en Thijs Dallinga in Oranje.

Keert Luuk de Jong terug in Oranje?

De Jong, 33 jaar, maakte in februari 2011 onder toenmalig bondscoach Bert van Marwijk zijn debuut voor het Nederlands elftal. Hij deed als invaller mee in een oefenwedstrijd tegen Oostenrijk (3-1-zege). Tussen 2015 en 2023 speelde de spits elk jaar minimaal twee wedstrijden voor Oranje.

De Jong maakte drie grote eindtoernooien mee met het Nederlands elftal: het EK 2012 (uitschakeling in groepsfase), het EK 2021 (achtste finales) en het WK van eind vorig jaar (kwartfinales). Alleen in 2012 kwam hij geen enkele keer in actie. Daarnaast maakte De Jong speelminuten in de verloren Nations League-finale tegen Portugal in 2019.