Koeman terug als bondscoach van het Nederlands elftal

Jildert Jildert
06 apr. 2022, 07:27
06 apr. 2022, 09:49
© IMAGO

De kogel is door de kerk, Ronald Koeman keert terug als bondscoach van het Nederlands elftal. Het was al even duidelijk dat zowel de KNVB als Koeman zelf een nieuwe samenwerking wel zouden zien zitten.

Er werden ook al langere tijd gesprekken gevoerd, zo schreven VI en de NOS al. Nu is het zeker, Koeman neemt per 1 januari 2023, na het WK in Qatar het stokje van bondscoach Louis van Gaal over.

Koeman tekent een contract tot en met het WK 2026. Dat toernooi wordt gespeeld in Mexico, Verenigde Staten en Canada. In 2024 wordt er een EK gespeeld, dat vindt plaats in buurland Duitsland. De kwalificaties voor dat toernooi beginnen in maart 2023 en zullen de eerste klus van Koeman worden.

Terug van weggeweest

Koeman was bondscoach van Oranje van 2018 tot 2020, maar verliet het Nederlands elftal in 2020 voor een avontuur bij FC Barcelona. Daardoor miste hij het EK2020 in de zomer van 2021, dat onder zijn leiding werd bereikt. Frank de Boer stapte in en bereikte met Oranje de achtste finales, daarin was Tsjechië te sterk.

Het enige toernooi dat de bondscoach met het Nederlands elftal afwerkte, was de Final Four van Nations League. De finale ging verloren tegen Portugal.

In zijn eerdere contract had Koeman een clausule om het Nederlands elftal te verlaten, mocht er een mooie aanbieding komen. Daardoor kon hij tussentijds naar Catalonië vertrekken. Het werd geen succes; Koeman werd vorig jaar ontslagen. De weg is dus open voor een nieuwe termijn van Koeman bij het Nederlands elftal. Of die clausule er dit keer ook inkomt is onduidelijk. Wel zou de trainer al bezig zijn met het samenstellen van zijn technische staf.

'Doorgaan op de ingeslagen weg'

Koeman reageerde zelf ook al kort op de website van de KNVB: "Een kleine anderhalf jaar geleden ben ik bepaald niet uit onvrede bij het Nederlands elftal vertrokken."

"Mijn verblijf voelde goed, de resultaten waren goed en de klik met de internationals was goed. We gaan straks op die ingezette weg verder. Dat staat vast voor mij."

Lees meer over:

Ronald Koeman WK 2022