Koeman stelt deadline aan fitheid en meespelen van Frenkie de Jong bij Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 jun. 2024, 14:35
09 jun. 2024, 18:11
Ronald Koeman, Frenkie de Jong, Oranje, Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman stelt een deadline aan de fitheid van Frenkie de Jong

Ronald Koeman heeft zondag tijdens de persconferentie een update gegeven over Frenkie de Jong en temperde enigszins de verwachtingen over zijn terugkeer. De middenvelder van Barcelona deed zondag een gedeelte van de training weer mee met het Nederlands elftal, maar is volgens de bondscoach nog niet wedstrijdfit.

Al weken hoopt Koeman dat De Jong op tijd fit is voor de eerste groepswedstrijd van Oranje op het EK in Duitsland (16 juni tegen Polen). Eén dag voor de vriendschappelijke interland met IJsland stond de middenvelder weer op het trainingsveld. Eerst deed hij mee aan de warming-up en later nam hij ook deel aan een dribbel- en passoefening.

Frenkie de Jong is nog niet wedstrijdfit

Desondanks temperde Koeman de verwachtingen over de wedstrijdrentree van De Jong. "We hebben hem op de training puur gebruikt als neutrale man in positie- en partijspel. Zo hielden we hem uit de duels, maar was hij wel onderdeel van de groep. De volgende stap is gezet, maar nog niet de stap om ook nog wedstrijden te spelen.”

Lees ook: Depay krijgt bijval van Elia na kritiek: ‘Kijk naar Robben…’

Volgens Koeman verloopt het herstel van De Jong tot nu toe volgens planning. Maar de bondscoach weet nog niet of de middenvelder zeker minuten gaat maken tegen Polen op 16 juni. “Het zou ook kunnen dat hij niet echt superfit is voor de eerste wedstrijd. Dan zou je kunnen wachten tot de tweede of derde wedstrijd, dat is mogelijk.”

Lees ook: Van Gaal is eerlijk over kansen Oranje op EK en wijst beste Nederlander aan

Andere internationals, zoals Marten de Roon en Quinten Timber, zijn door blessures niet geselecteerd voor het EK in Duitsland. Zoals bekend maakt Koeman een uitzondering voor De Jong. “Ik maak ook een uitzondering voor Frenkie als hij de eerste wedstrijd niet kan spelen, dan blijft hij er gewoon bij. Als hij de eerste drie niet kan spelen, dan zou ik er misschien nog even over na moeten denken."

Bij Wij houden van Oranje op SBS 6 zei De Jong zaterdagavond dat het goed gaat met zijn herstel. “Ik hoop dat ik er bij ben vanaf de eerste wedstrijd. Het is nog moeilijk om te beloven, maar het gaat goed.”