Koeman vertelt waarom Gravenberch in de voorselectie zit

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 mei 2024, 15:51
21 mei 2024, 15:53
© IMAGO

Ryan Gravenberch is één van de grootste verrassingen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Ronald Koeman begrijpt dat mensen het een opvallende keuze vinden en legt uit waarom hij de middenvelder van Liverpool heeft opgeroepen.

De keuze is opvallend omdat Gravenberch geen onbetwiste basisspeler is bij Liverpool. “Dat klopt”, gaf Koeman maandagavond toe bij Veronica Offside. Toch nam hij de middenvelder op in zijn voorselectie. “Maar dat ligt er ook aan dat er twee spelers op dit moment niet fit zijn. Marten de Roon is geblesseerd geraakt, daar hebben we niet alle duidelijkheid over, en Frenkie de Jong. Dan is het logisch dat als dat allemaal tegen zou vallen, dan maakt hij kans”, aldus de bondscoach. Gravenberch speelde afgelopen seizoen 39 officiële wedstrijden voor Liverpool. In totaal scoorde hij vier keer en leverde hij twee assists af.

Moet Ryan Gravenberch met Oranje naar het EK?

In maart vorig jaar zat Gravenberch voor het laatst bij de selectie van Oranje, toen was hij nog speler van Bayern München. Begin dit seizoen koos hij na zijn transfer naar Liverpool ervoor om zich niet beschikbaar te stellen voor Jong Oranje. Dat kwam hem toen op kritiek van Koeman te staan. De middenvelder maakte op 24 maart 2021 zijn debuut voor Nederland in het WK-kwalificatieduel tegen Turkije (4-2 verlies). Tegen België maakte hij in 2022 in de Nations League voor het laatst minuten in Oranje. Tot dusver heeft Gravenberch elf interlands achter zijn naam staan en scoorde hij één keer.

Lees ook: Koeman heeft niet getwijfeld over nieuw staflid: ‘Goed met de spelers’

Naast Gravenberch zijn ook Frenkie de Jong (Barcelona), Teun Koopmeiners (Atalanta), Tijjani Reijnders (AC Milan), Marten de Roon (Atalanta), Jerdy Schouten (PSV), Quinten Timber (Feyenoord), Joey Veerman (PSV) en Georginio Wijnaldum (Al Ettifaq) opgenomen in de voorlopige selectie van Koeman.