Ronald Koeman heeft niet getwijfeld over zijn nieuwe assistent

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 mei 2024, 13:23
21 mei 2024, 17:29
© IMAGO

Ronald Koeman was snel overtuigd dat Dwight Lodeweges de vervanger van assistent-bondscoach Sipke Hulshoff moest worden bij het Nederland elftal. Laatstgenoemde stopte eerder deze maand omdat hij met Arne Slot meegaat naar Liverpool. De bondscoach heeft niet getwijfeld om een jonge, talentvolle naam mee te nemen naar het EK.

Vooral vanwege de tijd was de keuze voor Lodeweges snel gemaakt. “We zitten drie weken voor het EK", zei Koeman maandagavond bij Veronica Offside. "Er valt iemand twee, drie weken voor de start van het EK weg. En Lodeweges deed in de eerste periode hetzelfde als Hulshoff in de afgelopen periode." De assistent-bondscoach was eerder al van maart 2018 tot en met het EK van 2021 assistent bij Oranje: eerst van Koeman en daarna van Frank de Boer

Dwight Lodeweges gaat als assistent-bondscoach naar EK

De in Canada geboren Lodeweges had na het vertrek van De Boer Oranje twee wedstrijden als interim-bondscoach onder zijn hoede. Daarna ging hij kortstondig aan de slag als assistent-trainer bij PEC Zwolle en werd hij hoofdtrainer van amateurclubs VVOP en VVOG. In het verleden was hij als trainer ook actief bij clubs als (toen nog) FC Zwolle, FC Groningen, NEC en sc Heerenveen. Zijn laatste trainersklus dateert uit 2023, toen hij werd aangesteld als assistent van John Heitinga bij Ajax. "En Lodeweges is nog geweldig. De spelers zijn goed met Lodeweges. Toen heb ik absoluut niet nagedacht om een oud-speler, dat wordt dan geroepen, toe te voegen aan de staf", aldus Koeman.

Lees ook: Koeman legt uit waarom spits in topvorm niet bij Oranje zit

Hulshoff was sinds 1 januari 2023 de rechterhand van Koeman en combineerde zijn functie als assistent-bondscoach met zijn dagelijkse werkzaamheden voor Feyenoord. Daar was hij eerst werkzaam als hoofdtrainer van Feyenoord Onder 21, en is hij sinds 2022 de assistent-trainer van Slot. Volgens de bondscoach is Hulshoff van grote waarde geweest voor Oranje. "Hij is heel belangrijk geweest voor Arne Slot en dat was hij ook voor mij. Hij heeft goede oefenstof. Hij is vernieuwend. Hoe hij over het voetbal denkt en hoe hij daarnaar kijkt.”

Hulshoff is van een jongere generatie als Koeman en de bondscoach heeft veel van hem opgestoken. “Hoe Feyenoord heeft gespeeld, dát is zijn manier van denken over voetbal. Het is niet voor niets dat hij de kans krijgt om mee te gaan naar Liverpool."