Koeman geeft duidelijkheid in spitsendiscussie bij Oranje: ‘Hij speelt'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 jun. 2024, 19:58
25 jun. 2024, 08:40
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© ESPN - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Memphis Depay speelt dinsdagavond met het Nederlands elftal tegen Oostenrijk op het EK in Duitsland. Dat heeft bondscoach Ronald Koeman daags op een persconferentie voor de derde groepswedstrijd in Berlijn laten weten. Depay kreeg veel kritiek na zijn optreden in de tweede groepswedstrijd tegen Frankrijk (0-0), maar Koeman ziet geen reden om de aanvaller uit zijn basiself te halen voor het duel met de Oostenrijkers.

"Depay speelt morgen”, benadrukte Koeman. “Natuurlijk krijgt hij opdrachten mee. Hij kan gewoon negentig minuten spelen en is daar fysiek klaar voor. Dat hij twee keer gewisseld is, zegt daar niets over. We hadden tegen Polen en Frankrijk op het einde net wat anders nodig. Ik denk dat hij zeer zeker een speler is die zelfkritisch is.”

Artikel gaat verder onder video

"Memphis past niet bij een lange hoge bal", kwam Koeman terug op een vraag over de rol van Depay in de spits. "Daar past Wout Weghorst beter in. Maar het is wel een aanspeelpunt. Hij is sterk. Daar moet hij heel vast in zijn. Je hebt snelheid voorin en aansluiting vanaf het middenveld. Dan is hij ook heel erg belangrijk. Hij heeft de actie voor de goal te maken. Ik denk dat het heel lang geleden geweest is dat hij fysiek goed is zoals hij nu is. Dus er is absoluut geen reden om niet met hem te beginnen."

Memphis Depay speelt dinsdag tegen Oostenrijk

“Hij was ook niet tevreden over zijn wedstrijd. Hij vindt dat het beter moet en kan. Hij heeft wel een verleden natuurlijk van blessures, dus ik had ook niet verwacht dat hij in topvorm zou zijn voor het toernooi. Maar dat het beter moet, is duidelijk. Hij is ook wel een speler die uit het niets... Het is niet voor niets dat hij topscorer wordt van Nederland. Dat heb je ook altijd in je achterhoofd. Dat zijn soms moeilijke keuzes, of je laat hem staan, of je haalt hem eruit."

De rol van Depay wordt breed uitgemeten door de aanwezige journalisten. De aanvaller gaf ook aan dat hij zich geïsoleerd voelde in het veld. Koeman vindt dat hij zelf vrij moet lopen. "Ik denk dat je als trainer altijd spelers probeert te helpen, spelers die beter kunnen en beter moeten, om ze dusdanig in situaties te brengen dat ze daarin groeien en vertrouwen krijgen. Ik geloof niet dat het gebrek aan vertrouwen van Memphis een probleem is", benadrukte Koeman. "Hij is overtuigd van zichzelf."

"Je probeert ook aan te geven dat hij gewoon een hele belangrijke rol heeft. Omdat het een speler is die normaal gesproken meerwaarde heeft. Het elftal heeft hem nodig. Op het juiste moment moet hij vrijlopen, hij moet ook diepte zoeken, niet alleen in de bal komen. Dat moet een afwisseling zijn, daar moeten spelers zich ook van bewust zijn. De aanvaller moet aangeven wat hij wil. Van beide kanten moet en kan dat beter", benadrukte Koeman.

Lees ook: Depay ontvangt schrikbarend statement van 34.799 Oranjefans

Lees ook: Shownieuws vraagt zich af of Memphis Depay het EK ‘misbruikt’

Stefan de Vrij kreeg op de persconferentie ook nog een vraag over Depay. Wat kan de ploeg doen om hem beter te laten spelen? "Als de band onderling goed is, is het makkelijker om elkaar dingen te zeggen. Dat kunnen we. We hebben ook met de groep alleen gezeten, maar wat daar gezegd is, houden we tussen ons."

Is Joshua Zirkzee beschikbaar voor Oranje?

Het is nog onduidelijk of Koeman dinsdag kan beschikken over Joshua Zirkzee. De aanvaller was maandag afwezig op de training in Wolfsburg omdat hij ziekjes was en reisde uiteindelijk per auto af naar Berlijn. "Joshua is apart van ons afgereisd naar Berlijn. Het gaat beter. Hij voelde zich vanochtend al beter en had geen koorts meer. We beslissen morgen of hij op de bank plaats kan nemen", zei Koeman.

Nederland - Oostenrijk eindigt in een ...

73.0%

19.0%

8.0%

1011 stemmen

Lees meer over:

EK 2024