Legaal inzetten op wedstrijden van het Nederlands elftal

Max Max
12 nov. 2021, 20:03
12 nov. 2021, 20:03
© IMAGO

Wil jij als voetballiefhebber tijdens de WK-kwalificatie een gokje wagen op de wedstrijden van Oranje? Sinds 1 oktober is het in Nederland toegestaan om via diverse aanbieders te wedden op sportwedstrijden. De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft tien verschillende partijen een vergunning verleend om online kansspelen aan te mogen bieden. Het wedden op sportweddenschappen valt ook onder deze kansspelwetgeving.

Natuurlijk was het al veel langer mogelijk om in Nederland te wedden op sportwedstrijden, maar dat was in de meeste gevallen niet legaal. De enige aanbieder die de bevoegdheid had om sportweddenschappen aan te bieden was de TOTO. De Nederlandse overheid is grootaandeelhouder van deze organisatie.

Hoewel de Tweede Kamer al in 2013 een wet aannam die het aanbieden van online kansspelen verder moest legaliseren, duurde het tot dit jaar voor deze wet in werking trad. Vervolgens konden aanbieders een vergunningaanvraag doen. Vanaf 1 oktober mogen aanbieders die een licentie hebben gekregen daadwerkelijk online kansspelen aanbieden.

Aanbieders met een licentie voor sportweddenschappen

Vanaf 1 oktober zijn er naast de TOTO nog negen andere aanbieders

die online kansspelen mogen exploiteren. Hierbij zitten ook traditionele bookmakers als BinGoal, Bet365, LiveScoreBet en BetCity.nl. Bij al deze aanbieders kun je vanaf deze maand dus legaal geld inzetten op sportwedstrijden, waaronder voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal.

Overigens gelden voor bedrijven die een vergunning hebben gekregen om sportweddenschappen aan te mogen bieden strenge regels. Zo mogen reclames niet gericht zijn op personen jonger dan 24 jaar. Daarom is het bijvoorbeeld niet toegestaan bekende sporters in te zetten om reclame te maken voor online kansspelen. Ook bekende sterren die jonger zijn dan 25 jaar mogen niet opdraven in reclames voor goksites. Daarnaast zijn online casino’s en bookmakers verplicht in te grijpen als spelers verslaafd dreigen te raken. 

Verschillende sportsbooks gesloten in Nederland

Naast de kansspelbedrijven die wel een licentie hebben gekregen, is er ook een groot aantal bookmakers dat geen licentie heeft weten te bemachtigen. Hierbij zitten grote namen als Unibet, SkyBet, Bwin, Betsson, William Hill, Mr. Green en 888sport. Zij konden geen vergunningaanvraag doen bij de Nederlandse Kansspelautoriteit omdat ze zich de afgelopen jaren op Nederlandse gokkers hadden gericht, terwijl dit nog niet was toegestaan.

Deze aanbieders zitten voorlopig op het strafbankje. Zij kunnen over een half jaar een nieuwe aanvraag doen. Het is nog niet bekend welke bookmakers een nieuwe aanvraag zullen doen. Onder andere Unibet, Betsson en Bwin bieden sinds deze maand geen mogelijkheid meer aan Nederlandse gokkers om in te zetten op wedstrijden. Op deze manier hopen zij tijdens een volgende aanvraag meer kans te maken.

Zelf een gokje wagen bij de beste bookmakers?

Wil jij zelf inzetten op wedstrijden van Oranje? De beste bookmakers bieden op dit moment aantrekkelijke bonussen aan voor nieuwe spelers. Als je gebruikmaakt van deze welkomstbonussen wordt het bedrag dat je inzet verdubbeld. Het maximum van de bonus varieert van 50 tot 200 euro.

De volgende WK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal staan gepland op 14 en 17 november. Nederland speelt eerst uit tegen Montenegro. Een paar dagen later is Noorwegen in De Kuip in Rotterdam de tegenstander.

Lees meer over:

Zijlijn WK 2022