Marco Bizot hoopt op rentree in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
28 jan. 2024, 10:15
28 jan. 2024, 10:17
© IMAGO

Marco Bizot hoopt dat hij nog altijd in beeld is voor het Nederlands elftal. De enkelvoudig Oranje-international is bij Stade Brest, de verrassende nummer drie van de Ligue 1, bezig aan een sterk seizoen. De teller staat op acht clean sheets (waaronder de laatste vier duels op rij), het hoogste reddingspercentage van de competitie (80,5%) en slechts vijftien tegentreffers in achttien competitieduels. Met Marcin Bulka (OGC Nice) en Lucas Chevalier (Lille OSC) zijn er maar twee keepers die vaker de nul hielden in de Ligue 1. Ze deden dat respectievelijk elf en tien keer.

Heeft bondscoach Ronald Koeman nu Bizot weer in het vizier na zijn goede prestaties in Frankrijk? "Dat is de vraag die ik wel had verwacht, dat klopt", erkent de doelman, die in maart 33 jaar wordt, in gesprek met ESPN. "Of ik ermee bezig ben? Natuurlijk houd ik het in de gaten. Ik heb er vertrouwen in dat de mensen die daar het beleid voeren me kennen en weten waar ik speel. Die keuze is aan hen. Het enige wat ik kan doen is mijn ding doen, m'n gang gaan en hard werken."

Keert Marco Bizot terug in Oranje?

"Als ze me roepen dan ben ik er." Bizot gaf wel aan dat hij nog geen contact heeft gehad met keeperstrainer Patrick Lodewijks. Het was voormalig bondscoach Frank de Boer die de doelman in november 2020 zijn eerste interland liet spelen, de oefeninterland tegen Spanje (1-1). Bizot was bezig aan een zeer sterk seizoen bij AZ en dat resulteerde in zijn eerste en vooralsnog laatste interland. Hij maakte ook deel uit van de selectie van het Nederlands elftal voor het EK van 2021, maar nadien werd hij door Louis van Gaal of Koeman niet meer opgeroepen.

Bizot maakte na het EK voor vijf miljoen euro een transfer naar Stade Brest, dat dit seizoen mede dankzij de Nederlander sterk presteert. Nummer twee OGC Nice heeft maar drie punten meer maar ook een wedstrijd meer in de benen. "Het grappige is, Brest is een bescheiden familieclub. De club is geen grote club, maar dat is ook het leuke ervan. Ze gaan niet naast hun schoenen lopen hier. Onze doelstelling is om te handhaven. Het kan alleen nog maar mooier worden dit jaar. Dat is het fijne ervan. We hebben weinig druk meer."

Lees ook: Een buitenlandse bondscoach als opvolger van Koeman bij Oranje?

"De enige druk die we hebben is om zoveel mogelijk wedstrijden te winnen en deze vorm vast te houden om een nog onvergetelijker jaar ervan te maken." Koeman deed in 2023 beroep op Jasper Cillessen, Justin Bijlow, Mark Flekken en Bart Verbruggen. Laatstgenoemde keepte de laatste vier interlands in de EK-kwalificatiereeks en lijkt op dit moment de eerste doelman van het Nederlands elftal. Flekken en Bijlow lijken voorlopig het keepersgilde te completeren.