Marten de Roon haakt af bij Oranje voor EK in Duitsland

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 mei 2024, 16:40
05 jun. 2024, 16:12
© IMAGO

Wanneer bondscoach Ronald Koeman woensdag de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor het EK bekendmaakt, ontbreekt de naam van Marten de Roon. De middenvelder van Atalanta liep twee weken geleden een spierblessure op in de finale van de Coppa Italia, maar maakte wel deel uit van de voorselectie. Voor de 42-voudig international komt de Europese eindronde echter te vroeg.

De Roon moest wegens zijn blessure ook de gewonnen Europa League-finale tegen Bayer Leverkusen aan zich voorbij laten gaan. Atalanta won dat duel met 3-0. “Ik kan mij geen week in mijn carrière of loopbaan voorstellen die zoveel ups-and-downs heeft gehad”, schrijft De Roon maandag op X. “We verloren de Coppa Italia, ik kon niet spelen in de Europa League-finale, die we wel wonnen.”

Artikel gaat verder onder video

EK komt te vroeg voor Marten de Roon

“In die laatste euforische stemming heb ik veel tijd doorgebracht met de technische staf: het blijkt dat ik niet deel kan nemen aan het EK”, aldus de middenvelder. Het aankomende EK zou het derde en mogelijk laatste eindtoernooi van de 33-jarige De Roon uit zijn carrière zijn. De rechtspoot was ook onderdeel van de Oranje-selectie tijdens het EK van 2021 en het WK van 2022. Daar maakte hij respectievelijk drie en vijf keer zijn opwachting.

Lees ook: ‘Luxeprobleem’ voor Koeman onder de lat bij Oranje: ‘Zijn krediet is op’

Maandagmiddag vindt de eerste training plaats met een groep internationals die geen clubverplichtingen meer heeft. Dinsdag en woensdag traint de technische staf ook nog met deze groep. Zaterdag 1 juni verzamelen spelers en staf in Zeist voor de start van de officiële voorbereiding op het EK. Het Nederlands elftal speelt twee oefenwedstrijden in Stadion Feijenoord in Rotterdam. Donderdag 6 juni treft Oranje Canada en maandag 10 juni is de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland. Daags na de ontmoeting met IJsland staat het vertrek naar het Team Base Camp in Wolfsburg gepland. Dit is de reden waarom voor Wolfsburg is gekozen.

Lees ook: AD noemt vier internationals die Koeman tijdens Oranje-stage moeten overtuigen

De Europese eindronde gaat vrijdag 14 juni in München van start met de ontmoeting tussen gastland Duitsland en Schotland. Een maand later, zondag 14 juli, vindt in Berlijn de finale plaats.