De Ligt licht bezoek verrassende gast in spelershotel Oranje toe

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 jun. 2024, 14:01
14 jun. 2024, 13:31
Matthijs de Ligt, verdediger van Bayern München en het Nederlands elftal
© IMAGO - Matthijs de Ligt, verdediger van Bayern München en het Nederlands elftal

Björn Kuipers was woensdagavond te gast in het spelershotel van het Nederlands elftal in Wolfsburg. De voormalig topscheidsrechter was uitgenodigd door de KNVB om de technische staf en de selectie te informeren over arbitrale zaken. Matthijs de Ligt was blij met het bezoek van Kuipers, daar er elk jaar wel iets kan veranderen qua regelgeving. “Kleine dingetjes”, vertelde de verdediger op de persconferentie.

“Wat wel hands is en wat niet. Wat wel een gele kaart is en wat niet. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden op toernooien.” Mocht De Ligt zondag starten tegen Polen, dan wordt dat zijn eerste EK-wedstrijd sinds 27 juni 2021. Op die dag kreeg hij een rode kaart voor een handsbal tegen Tsjechië, waarna Oranje met 0-2 ten onder ging in de achtste finale van het EK. “Ik denk dat mijn handsbal nog steeds wel een handsbal is.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Ian Maatsen krijgt lachers op de hand met opmerking over vriendin

Kuipers kwam de selectie van Oranje ook vertellen dat de scheidsrechters dit toernooi strenger dan ooit zullen zijn voor protesterende spelers. Op het EK mogen alleen aanvoerders nog praten met scheidsrechters, die geel zullen geven aan alle overige spelers die commentaar leveren op de arbitrage. “Dat is ook zeker besproken. Ook om een beetje de charme in het voetbal te houden. Het kan best wel eens moeilijk zijn. Soms gaat een wedstrijd om heel veel en wordt die op details beslist.”

Lees ook: Driessen noemt drie redenen waarom keuze voor Zirkzee ‘niet logisch’ is

“Als een beslissing van een scheidsrechter niet juist blijkt te zijn, dan kan het soms wel eens moeilijk zijn om je emoties de baas te blijven. Het is belangrijk dat dat geregeld wordt door de aanvoerder en dat de andere spelers daar rustig onder blijven”, benadrukt De Ligt.