Nieuwe beelden tonen handsbal Saka voorafgaand aan penalty Engeland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 jul. 2024, 07:37
11 jul. 2024, 07:46
Bukayo Saka maakt hands tijdens Nederland - Engeland
© X - Bukayo Saka maakt hands tijdens Nederland - Engeland

Felix Zwayer is bij veel voetbalvolgers de gebeten hond na de wedstrijd tussen Nederland en Engeland (1-2) op het EK. De kritiek gaat onder meer over de dubieuze penalty die Zwayer in de eerste helft toekende aan de Engelsen, na een vermeende overtreding van Denzel Dumfries op Harry Kane. Nieuwe beelden tonen aan dat de aanval van Engeland in aanloop naar de strafschop reeds had moeten worden afgefloten door Zwayer.

De strafschop die Zwayer in de eerste helft toekende, kwam tot stand na contact tussen Dumfries en Kane. Dumfries en Kane raakten elkaar, nadat de Engelse spits zijn schot al had afgelost. Aan het contactmoment tussen beiden, ging een individuele actie van Saka vooraf. Uit beelden die na de wedstrijd massaal verspreid worden op social media blijkt dat Saka de bal daarbij met de hand beroerde, waardoor Zwayer de aanval van de Engelsen mogelijk al eerder had moeten affluiten.

“Ik raak hem aan de zijkant van zijn voet. Als de VAR hem dan stilzet, dan weet je dat hij hem kan geven. Het is verschrikkelijk balen, maar dat is voetbal”, zei Dumfries na afloop. De verdediger had de beelden van het moment van Saka op dat moment nog niet gezien. “Ik moet zeggen dat ik dat niet heb gezien. Maar als het hands is, dan is het hands. Dan mag het natuurlijk nooit doorgaan.”

Dumfries wilde de schuld hoe dan ook niet bij de arbitrage leggen, ook niet omdat Saka vermeend hands maakte. "Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn actie én voor de penalty. We schoppen allebei naar elkaar. Er is contact, je kan hem geven. Maar ik ben verdediger, ik was in de actie. Was het slim? Ik ga altijd 100 procent voor het verdedigen van mijn doel. Dan is het verschrikkelijk balen dat hij een penalty geeft."

Dumfries baalde extra omdat hij twee jaar geleden tegen Argentinië in de kwartfinale van het WK ook al een penalty veroorzaakte. "Dat moment schoot ook door mijn hoofd toen de penalty gegeven werd. Zo eerlijk moet ik zijn. Ik ben mans genoeg om dat te nemen. Ik ben nu 28 en leer ervan. Het is heel moeilijk om te slikken, omdat het in een wedstrijd als deze gebeurt."

Lees meer over:

Denzel Dumfries