Oranje bijna zeker van achtste finales: dit zijn de mogelijke tegenstanders

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
23 jun. 2024, 11:10
23 jun. 2024, 17:04
Virgil van Dijk, verdediger, aanvoerder, Nederlands elftal, Oranje, Nederland - IJsland
© IMAGO - Virgil van Dijk, verdediger en aanvoerder van het Nederlands elftal

Door het 1-1 gelijkspel tegen Frankrijk kan het Nederlands elftal een plek in de achtste finales van het EK bijna niet meer ontgaan. Het EK-duel met Oostenrijk bepaalt dinsdag of Oranje eerste, tweede of derde in de poule wordt. Dan weten de spelers van bondscoach Ronald Koeman ook wie ze in de achtste finales treffen.

Oranje kan nog vóór het laatste groepsduel met Oostenrijk zeker zijn van een plek in de achtste finales. Behalve de nummers 1 en 2 gaan namelijk ook de 4 beste nummers 3 door naar de knock-outfase. Van de 24 EK-deelnemers vallen er na de eerste ronde slechts acht af. Met vier punten uit twee groepswedstrijden staat Oranje er goed voor. Beter dan andere landen die momenteel derde staan. Schotland en Albanië hebben pas één punt verzameld, en Slovenië staat na twee duels op twee punten.

Artikel gaat verder onder video

Is Nederland door naar de knock-outfase?

In 2016 werd de huidige opzet ingevoerd en sindsdien is er nog nooit een land geweest dat met vier punten na de groepsfase naar huis moest. Portugal werd acht jaar geleden Europees kampioen, terwijl de ploeg in de groepsfase derde werd met drie punten.

Lees ook: Shownieuws vraagt zich af of Memphis Depay het EK ‘misbruikt’

Als twee of meer landen in de groepsfase hetzelfde puntentotaal behalen, wordt gekeken naar het onderlinge resultaat. Daarna wordt naar het doelsaldo gekeken. Als die twee criteria geen uitkomst bieden, telt het hoogste aantal doelpunten in de onderlinge duels. Als er dan nóg geen beslissing valt, wordt er gekeken naar de resultaten van alle landen uit de groep. Het totale doelsaldo is bepalend, gevolgd door het hoogste aantal doelpunten en de meeste overwinningen. Als het dan nog 'gelijk' staat, kijkt de UEFA naar het Fair Play-klassement, het aantal gekregen rode en gele kaarten.

Mogelijke tegenstanders Oranje in knock-outfase

Het Nederlands elftal zit in Groep D. De winnaar van die groep neemt het in de achtste finale op tegen de nummer 2 uit Groep F: Portugal, Turkije, Tsjechië of Georgië. Portugal heeft de beste papieren om als groepswinnaar te eindigen. Als Oranje tweede wordt, speelt de ploeg tegen de nummer 2 uit Groep E: Roemenië, Slowakije, België of Oekraïne. In die groep is het nog heel spannend en hebben alle landen drie punten behaald.

Lees ook: Driessen pleit voor drie veranderingen bij Oranje tegen Oostenrijk

Wint Oostenrijk van Nederland, dan treft Oranje de winnaar van Groep B, C of E. In Groep B zitten Spanje, Italië, Kroatië en Albanië, en in Groep C Engeland, Denemarken, Slovenië en Servië.

Nederland - Oostenrijk eindigt in een ...

73.0%

19.0%

8.0%

1011 stemmen

Lees meer over:

EK 2024 Oranje Euro2024