Driessen pleit voor drie veranderingen bij Oranje tegen Oostenrijk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
23 jun. 2024, 09:31
23 jun. 2024, 17:05
Pim Sedee en Valentijn Driessen, werkzaam voor De Telegraaf
© De Telegraaf/Mee Met Oranje - Pim Sedee en Valentijn Driessen, werkzaam voor De Telegraaf

Het Nederlands elftal moet dinsdag tegen Oostenrijk met drie nieuwe spelers aantreden, zo oordeelt Valentijn Driessen. De chef voetbal van De Telegraaf denkt dat bondscoach Ronald Koeman er niet goed aan zou doen om spelers rust te geven in de derde groepswedstrijd op het EK in Duitsland, maar hij is wel van mening dat Oranje gebaat is bij enkele wijzigingen na de doelpuntloze remise tegen Frankrijk (0-0) in Leipzig.

“Ik zou Memphis Depay sowieso laten vervangen door Joshua Zirkzee”, vertelde Driessen in een video-item van het dagblad. “Ik zou daarnaast Joey Veerman terugzetten in het elftal, voor Xavi Simons. Dat waren de twee dissonanten in het elftal. In de eerste wedstrijd en nu ook tegen Frankrijk. Ik vond daarnaast Lutsharel Geertruida een hele goede indruk maken in de oefeninterlands voorafgaand aan het EK. Die ik zou ik er ook inzetten. Aan de rechterkant? Ja, ik vond Denzel Dumfries ook zwaar tegenvallen.”

Artikel gaat verder onder video

Treedt Oranje met een gewijzigde elf aan tegen Oostenrijk?

“Dat betekent inderdaad een rechterkant met Geertruida en Jeremie Frimpong. Dat vind ik een goede opzet. Dat was ook de opstelling tegen Canada en dat gaf best goede perspectieven. Waarom niet?” Driessen denkt niet dat Koeman er goed aan zou doen om enkele van zijn beoogde basiskrachten rust te geven tegen Oostenrijk, zeker omdat er in Berlijn nog een toegangsbewijs voor de achtste finales moet worden afgedwongen.

Lees ook: Derksen en Van der Gijp maken één man helemaal af na Nederland - Frankrijk

Lees ook: UEFA geeft AD-fotograaf schuld van controverse na goal Simons

Lees ook: Steven Bergwijn zorgt voor boosheid op training Nederlands elftal

“Ze moeten ook nog beter op elkaar ingespeeld raken. We willen voetballend ook wel wat laten zien. Dat hebben we dan tegen Polen wel gedaan, maar dat is een land uit de B-categorie. Tegen Frankrijk, een land uit de A-categorie, is dat niet gelukt. Tegen Oostenrijk kun je werken aan automatismen.” Driessen zou er niet voor kiezen om Brian Brobbey als basiskracht in de punt van de aanval te zetten. “Hij komt net terug van een blessure en dan moet je misschien na twintig minuten al een eerste wissel toepassen.”

Nederland - Oostenrijk eindigt in een ...

73.0%

19.0%

8.0%

1011 stemmen

“Ik zou voor Zirkzee gaan, die maakt een prima indruk op de training. Die jongen verdient een kans en veel minder dan Depay kun je het niet doen. Die jongen levert gewoon veel te weinig. Aan de bal maar ook qua diepgang. Er gaat gewoon heel veel mis en dat had ik eigenlijk niet verwacht na zijn wedstrijd tegen IJsland.” Driessen denkt dat de spelers van Oranje ook in de maag zitten met de situatie rond Depay. “Als je hem de bal geeft en hij verspeelt hem elke keer… Dan word je als middenvelder naar achteren gedwongen. Oranje heeft iets anders nodig dan wat we tegen Frankrijk hebben gezien.”