Koeman aan het denken gezet na PSV-Feyenoord: ‘Verschrikkelijk irritant’

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
04 mrt. 2024, 15:34
04 mrt. 2024, 15:34
© IMAGO

Bondscoach Ronald Koeman maakte vrijdagmiddag de voorselectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterlands met Schotland en Duitsland bekend. Guus Til van PSV ontbrak op de lijst met dertig namen die de meeste kans maken op een oproep voor Oranje. Volgens Valentijn Driessen kan het optreden van de 26-jarige aanvallende middenvelder tegen Feyenoord (2-2) hem mogelijk alsnog een plekje in de selectie van Koeman op gaan leveren.

Til wisselde in het begin onder trainer Peter Bosz bij PSV invalbeurten af met basisplaatsen, maar groeide van november tot en met januari uit tot een vaste kracht in het elftal van de Eindhovenaren. In februari moest hij vijf duels aan zich voorbij laten gaan door een blessure, maar in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord maakte hij zijn rentree en bezorgde hij PSV als invaller een punt door de gelijkmaker te scoren.

Guus Til opent de ogen van Ronald Koeman voor Oranje

Driessen is zeer te spreken over het optreden van Til tijdens het duel met Feyenoord. “Wie Koeman aan het denken heeft gezet bij PSV-Feyenoord was invaller Til. Aanvankelijk pendelde hij tussen de basis en de bank, maar Bosz smachtte naar zijn terugkeer na een blessure”, schrijft de chef voetbal van De Telegraaf in zijn column. “Koud zeven minuten in het veld scoorde Til.”

“Verder stoorde hij als een waanzinnige om de Feyenoord-opbouw te verstoren en gedroeg zich verschrikkelijk irritant”, vervolgt Driessen zijn betoog. “De bal is vaak Tils grootste vijand, maar geen enkele potentiële international op het middenveld verenigt de drie eerder genoemde kwaliteiten van Til. Feyenoord-trainer Arne Slot betreurde het dat Til alweer fit was voor een invalbeurt in de topper. Dat moet met drie voorgeselecteerde Oranje-middenvelders in de basis bij PSV-Feyenoord de ogen van Koeman openen.”

Lees ook: Driessen tipt Koeman voor EK na duel tussen PSV en Feyenoord: ‘Hij hoort in Oranje!’

Til debuteerde zes jaar geleden in Oranje onder Koeman tijdens de oefeninterland tegen Portugal (3-0 winst), maar werd tijdens de tweede termijn van de bondscoach nog niet opgeroepen. In november, toen hij wederom ontbrak bij het Nederlands elftal, wilde de vijfvoudig Oranje-international weinig loslaten. "Ik ga daar niets over zeggen. Echt niet", sprak hij voor de camera van ESPN. "Met al die quotes tegenwoordig heb ik daar helemaal geen trek in. Het wordt allemaal uit de context gehaald. Dat gaan we niet doen", voegde hij daar aan toe. De laatste interland van Til was in juni 2022 tegen Wales (1-2) onder toenmalig bondscoach Louis van Gaal.