Cody Gakpo maakt indruk met openhartig interview over geluk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 jun. 2024, 10:50
15 jun. 2024, 10:51
Cody Gakpo, aanvaller van Liverpool en het Nederlands elftal
© IMAGO - Cody Gakpo, aanvaller van Liverpool en het Nederlands elftal

Cody Gakpo denkt ook tijdens het EK in Duitsland over meer na dan de bal. De aanvaller van het Nederlands elftal leest momenteel het boek Black Box Thinking, een bekend boek over zelfontwikkeling, geschreven door oud-tafeltenniskampioen Matthew Syed. Gakpo, 25 jaar, wordt écht gelukkig als hij een goed boek leest en dan geen misdaadroman of een voetbalboek, maar een boek over mindset of psychologie.

“Ik houd ervan om op zoveel mogelijk manieren te leren”, vertelt Gakpo zaterdag in gesprek met het Algemeen Dagblad. Het interview van het dagblad met de aanvaller krijgt zaterdag veel lof op sociale media. “Het boek Black Box Thinking gaat over het maken van fouten en hoeveel je daarvan kunt leren. Ik ben nu bij een hoofdstuk over de medische wereld, en hoe daar met fouten wordt omgegaan. Uit angst voor juridische gevolgen worden die vaak niet openlijk toegegeven. Terwijl, als je een cultuur creëert waarin je je eigen fouten júist erkent en benoemt, ontwikkelen mensen zich vaak veel beter.”

Artikel gaat verder onder video

Geloof stimuleert Cody Gakpo om zich te blijven ontwikkelen

“Ik probeer dat steeds naar het voetbalveld te vertalen. Er zijn nog genoeg dingen die ik niet goed doe. Waarom zou ik me daarvoor verstoppen? Omdat andere mensen daar dan over gaan oordelen? Ik probeer altijd open te zijn over mijn fouten.” Het geloof stimuleert Gakpo om zich te blijven ontwikkelen en te groeien als mens. Het contact met mensen in zijn omgeving is cruciaal, zowel degenen dichterbij als wat verder weg. “Ik realiseer me heel goed dat ik een ander leven heb dan veel van mijn familieleden, of dan mijn vrienden in Eindhoven'', zegt Gakpo. “Maar ik sta daar heel bewust ook weer niet voortdurend bij stil.”

Lees ook: Johan Derksen maakt Oranje-duo met 200 interlands met de grond gelijk

“Het gaat er uiteindelijk om hoe ik mezelf zie. Gewoon, als de zoon van mijn vader en moeder, als de broer van mijn broers, als de vriend van mijn vrienden. Als ik met hen ben, wil ik gewoon Cody zijn, de jongen die ik altijd ben geweest.” In zijn tijd bij PSV reed hij wekelijks minimaal één keer naar 'zijn' kerk in Roermond en nu bij Liverpool woont hij de diensten online bij. Bij Oranje vinden er dit EK religieuze samenkomsten plaats, net zoals op het WK in Qatar, waar volgens journalist Sjoerd Mossou ‘ruim de helft van de selectie’ samenkomt om over God te praten, ervaringen te delen en te bidden.

Lees ook: Joey Veerman ontkent mythe die nog steeds de ronde doet

“Ik vind dat heel mooi, het past bij hoe wij het leven graag willen leven, maar we hebben het niet alléén over geloof'', zegt Gakpo. “Met een clubje bidden we altijd samen op de dag van de wedstrijd. Maar vaak gaat het ook over omgaan met druk, over mentale gesteldheid, of gewoon over onze thuissituatie. Eigenlijk hebben we het over van alles en nog wat. Ik vind het heel waardevol dat we zoiets als groep kunnen delen. Want ook daarin leer je voortdurend van elkaar.”

Zoveel mogelijk prijzen winnen met club en land ziet Gakpo als hét doel van zijn loopbaan. Maar de aanvaller weet dat er meer is in het leven. “Het echte geluk is nog iets anders, denk ik. Als mens ga je uiteindelijk voor iets groters, voor het geluk dat je hebt met de mensen om je heen. Als je je geluk niet kunt delen, als het alleen iets van jezelf is, heb je er weinig aan.”

Lees meer over:

Oranje Cody Gakpo Cody Gakpo