Oranje-favoriet van Koeman had in 2022 voor ander land kunnen kiezen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 jun. 2024, 18:21
12 jun. 2024, 08:24
Het Nederlands elftal stapt op het vliegtuig naar Duitsland voor het EK.
© IMAGO - Het Nederlands elftal stapt op het vliegtuig naar Duitsland voor het EK.

Tijjani Reijnders is amper negen maanden na zijn debuut eigenlijk al niet meer weg te denken uit het Nederlands elftal. De middenvelder ging vorig jaar van AZ naar AC Milan en speelde zich vervolgens geruisloos in de basis bij Ronald Koeman. Een basisplaats op het EK lijkt een zekerheidje. “Hij kan alle drie de middenveldposities bij ons invullen. Dat is prettig voor een bondscoach.’’ Het had echter ook heel anders kunnen lopen.

Reijnders werd begin 2022, dus amper 2,5 jaar geleden, benaderd door de voetbalbond van Indonesië. De middenvelder, die via zijn moeder een Molukse achtergrond heeft, speelde op dat moment voor Jong AZ, maar toen had hij al het idee dat hij zijn droom om Oranje-speler te worden daadwerkelijk kon realiseren. “De voetbalbond van Indonesië vroeg me voor dat land te gaan spelen. Waarom zou ik dat niet doen, vroeg men.”

Artikel gaat verder onder video

Tijjani Reijnders had Indonesië boven Nederland kunnen verkiezen

“Ik was al 21 en zou het Nederlands elftal toch niet meer halen, dacht Indonesië. Maar ik wist gewoon dat het wél haalbaar was”, blikt Reijnders in gesprek met De Telegraaf terug op de keuze die hij destijds maakte. Het was een wijs besluit van het talent, dat in dat seizoen uiteindelijk tot liefst 46 officiële duels in het eerste kwam. In het daaropvolgende seizoen veroverde hij een basisplaats en dwong hij vervolgens een toptransfer naar AC Milan af.

Lees ook: Koeman overvalt complete familie en zorgt voor memorabele autorit

Reijnders, 25 jaar, kan niet wachten tot het EK gaat beginnen. “Op het moment dat de competitie was beslist, Inter kampioen was en wij de tweede plek hadden veiliggesteld, richtte ik de focus al op het EK. Door nóg meer op te letten tijdens wedstrijden, want hoe vaak zie je niet dat spelers vlak voor een toernooi nog geblesseerd raken? Ik ben echt wat zuiniger op mezelf geweest.”

Lees ook: Memphis Depay geeft drie redenen waarom hij bij Oranje zweetband draagt

Rechts op het middenveld lijkt de favoriete plek van Reijnders. Daarvandaan diepgaan zonder bal en over de aanvallers heen gaan met verrassende loopacties is zijn grote kwaliteit. “Ik houd ervan te pendelen tussen de verdediging en de aanval. Dan kan ik me met de opbouw bemoeien en de toevoer naar de aanval zijn.” Hij hoopt op Nederlands succes in Duitsland. “We zijn misschien geen favoriet om Europees kampioen te worden, maar andere landen zullen echt rekening met ons moeten houden.”

Lees ook: Buitenland staat na maandagavond stil bij 'de Poldermannen van Oranje'

Rafael van der Vaart genoot van de wijze waarop Reijnders zich manifesteerde in zijn eerste maanden bij Oranje. “Dit is gewoon een basisspeler nu. En toen hij bij Milan begon, dacht ik nog: Gaat dit hem nu worden?”, vertelde de oud-international maandag rondom de 4-0 zege op IJsland bij de NOS. “Vanaf de eerste minuut heeft hij het laten zien. Hij speelt met vertrouwen en straalt dat ook uit. Met en zonder bal is hij zó snel. Het is echt dé moderne middenvelder. Ik ben megablij dat hij is opgestaan. Hij wordt een sleutelspeler voor Oranje en blijft ook gewoon met beide beentjes op de grond staan.”