Paauw ondanks protesten fans verkozen tot nieuwe preses KNVB

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
27 mei 2024, 19:14
27 mei 2024, 19:22
© IMAGO

Frank Paauw is de nieuwe voorzitter van de KNVB. De 65-jarige hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam kreeg tijdens een stemming op een bondsvergadering in Zeist, met dertig afgevaardigden uit het betaald voetbal en dertig vertegenwoordigers uit het amateurvoetbal, meer stemmen dan Hans Nijland en Jeanet van der Laan, de andere twee kandidaten.

Paauw kreeg na de eerste stemronde 31 van de 58 uitgebrachte stemmen, twee stemmen waren ongeldig. Nijland kreeg twintig stemmen, Van der Laan zeven. Just Spee was sinds 2019 bondsvoorzitter en legde zijn functie neer om gezondheidsredenen. Paauw is benoemd voor een termijn van drie jaar en kan maximaal twee keer worden herbenoemd. De nieuwe bondsvoorzitter kan dus maximaal negen jaar preses blijven. Spee was sinds 2019 bondsvoorzitter. Hij werd in 2022 herkozen, maar maakt zijn tweede termijn om gezondheidsredenen niet af. Hij wordt per 1 juni opgevolgd door Paauw.

Frank Paauw is de nieuwe voorzitter van de KNVB

Paauw werd door het bondsbestuur voorgedragen als nieuwe voorzitter, maar dat stuitte bij fans en clubs op weerstand vanwege zijn werk als hoofdcommissaris bij de Amsterdamse politie. In de Nederlandse stadions werd de laatste weken hevig geprotesteerd tegen de aanstelling van Paauw als nieuwe bondsvoorzitter. Daardoor dachten voormalig FC Groningen-voorzitter Nijland en oud-international Van der Laan een goede kans te maken.

Lees ook: KNVB maakt eerste afhaker bij Oranje officieel

Ook Jorien van den Herik mengde zich nog kort in de strijd, maar hij kwam tot de conclusie dat het niet in zijn agenda paste. De keuze viel op Paauw, die daardoor zal vertrekken als hoofdcommissaris bij de politie in Amsterdam. Eerder was hij in die functie werkzaam bij de Rotterdamse politie.

Lees ook: ‘Luxeprobleem’ voor Koeman onder de lat bij Oranje: ‘Zijn krediet is op’

Supportersgroepen van veel clubs zijn tegen de benoeming van Paauw omdat hij zich in het verleden heeft uitgesproken voor strengere maatregelen tegen supportersgeweld, waaronder het weren van uitfans bij risicovolle wedstrijden. Paauw heeft de afgelopen weken aangegeven dat hij dat niet van plan is.

De bondsvoorzitter is de voorzitter van de vereniging KNVB. Samen met de directeur-bestuurder betaald voetbal (Marianne van Leeuwen) en de directeur-bestuurder amateurvoetbal (Jan Dirk van der Zee) vormt de bondsvoorzitter het bondsbestuur, dat verantwoording aflegt aan de bondsvergadering. Het bondsbestuur vertegenwoordigt de KNVB, waarbij de bondsvoorzitter dit vooral doet bij jubilea en internationaal. De bondsvoorzitter is tevens de voorzitter van de bondsvergadering, waarin onderwerpen worden besproken die het amateurvoetbal en betaald voetbal overstijgen en in gezamenlijkheid kunnen worden behandeld.

Lees meer over:

KNVB Nederland EK 2024