Op het EK 1980 was er pestgedrag in de selectie van Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
22 mei 2024, 15:17
22 mei 2024, 16:03
© IMAGO

Het Nederlands elftal deed in 1980 mee aan het EK in Italië, maar het toernooi eindigde in een grote teleurstelling. Oranje kwam niet door de groepsfase heen en de sfeer in de ploeg was slecht. Volgens Hans van Breukelen was er zelfs sprake van pestbedrag, zo vertelt de voormalig doelman in een nieuwe aflevering vanAndere Tijden Sport.

Van Breukelen kwam dat toernooi niet in actie en behoorde tot de jongste spelers van de selectie. Naar eigen zeggen was de derde keeper een makkelijk slachtoffer omdat hij voor het eerst mee mocht naar een groot toernooi. Sommige medespelers noemden hem spottend 'Kareltje', omdat hij omging met Karel Jansen van voetbalvakbond VVCS.

Hans van Breukelen werd gepest door andere spelers

“Het is voor mij een soort van overleven geweest", zegt Van Breukelen. "Ik heb echt wel eens 's avonds in mijn bedje gelegen met het idee: nou als we naar huis moeten, dan vind ik het helemaal niet erg." Na drie groepsduels was het toernooi klaar voor Oranje. De eerste poulewedstrijd werd nog gewonnen van Griekenland (1-0), maar tegen West-Duitsland (3-2 verlies) en Tsjecho-Slowakije (1-1) lukte dat niet.

Lees ook: Jonge Oranjeverdediger krijgt lof: ‘Potentiële wereldtop’

René van de Kerkhof was één van de ‘pesters’. Zelf werd hij ook getreiterd door de oudere spelers uit het team, zo vertelt hij in de aflevering. "Ik kwam naar beneden gelopen en daar zaten Ruud Krol, Willem van Hanegem en Wim Suurbier, er was één stoel vrij en toen zei Wim Suurbier tegen me: 'Ja maar luister eens, daar zit Cruijff'." Het clubicoon van PSV ging toch zitten en Cruijff vond een andere stoel. "Maar loop je weg, dan ben je de lul."

Andere Tijden Sport ‘Het vergeten EK van 1980’ wordt zondag 26 mei op 22.25 uur uitgezonden op NPO 1.