Süleyman Öztürk is onder de indruk van Oranjespeler Ian Maatsen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
22 mei 2024, 13:39
© IMAGO

Süleyman Öztürk is onder de indruk van Ian Maatsen. De linksback van Borussia Dortmund, die door Ronald Koeman is opgenomen in de voorselectie voor het EK met Oranje, kwam in januari op huurbasis over van Chelsea en doet het erg goed in Duitsland.

Öztürk verwacht in de toekomst veel van de 22-jarige Maatsen. “Het is een jonge gast die net in de top komt kijken. Hij heeft natuurlijk al een behoorlijk traject achter de rug vanuit de League One bij Charlton Athletic en de Championship bij Coventry City en Burnley. Na een halfjaar bij Chelsea staat hij nu met Borussia Dortmund in de finale van de Champions League”, zegt de analist een video-item van Voetbal International.

Moet Ian Maatsen mee naar het EK in Duitsland?

“Ik heb op websites als Voetbalzone en VI discussies gelezen of Maatsen goed genoeg is voor een plek in de definitieve selectie van het Nederlands elftal, en eventueel een basisplaats”, aldus Öztürk. Met Micky van de Ven en Daley Blind heeft Koeman genoeg andere opties en ook Nathan Aké kan als linksback uit de voeten. “Als je naar Maatsen kijkt, dan zie je echt geweldig veel potentieel. Hij is wel iemand die in een paar maanden tijd enorm veel voetbal aan Dortmund heeft toegevoegd", vervolgt de journalist.

Lees ook: Xabi Alonso lovend over Oranje-international

Öztürk: “Voor zo’n jonge gast die net op dat niveau komt kijken is het knap met hoeveel flair hij speelt. Hij maakte een geweldig doelpunt tegen Darmstadt (4-0 winst, red,). In aanvallend opzicht denk ik wel: dat is echt potentiële wereldtop.” In defensief opzicht moet de linksback zich nog verder verbeteren. Zo maakt hij volgens de journalist positioneel soms verkeerde keuzes. “Ik denk ook dat dit met ervaring heeft te maken. Je hebt gewoon vijftig tot honderd wedstrijden nodig voordat je daar echt vast in wordt. Maatsen is nog een enorm jonge gast.” Öztürk vergelijkt de linksback met Marcelo, ex-speler van Real Madrid. “Die had natuurlijk ook die enorme flair. In balbezit is Maatsen niet zenuwachtig te krijgen, dat zie je niet aan hem af.”

Maatsen speelde afgelopen seizoen 22 officiële duels voor Dortmund. Daarin was hij goed voor drie doelpunten en twee assists. Voor de winterstop speelde de huurling bij Chelsea. In vijftien gespeelde wedstrijden was hij daar niet rechtstreeks betrokken bij een doelpunt. In Oranje heeft hij zijn debuut ook nog niet gemaakt. Wel speelde de verdediger 21 keer voor Jong Oranje en scoorde hij één keer.