Polen is de eerste opponent van Nederland op EK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 mrt. 2024, 23:46
© IMAGO

Polen is de eerste tegenstander van het Nederlands elftal in de groepsfase van het EK. De ploeg van bondscoach Michal Probierz won dinsdag in Cardiff via penalty's van Wales in de finale van de play-offs, nadat in 120 minuten niet was gescoord. Dat was voornamelijk te danken aan Wojciech Szczesny, die enkele uitstekende reddingen in huis had.

Szczesny had vroeg in de tweede helft een geweldige redding in huis op een kopbal van Kieffer Moore. In de noodzakelijke verlenging werkte Szczesny eerst de bal weg bij een gevaarlijk moment van Wales en in de tegenaanval en in de tegenstoot schoot Jakub Piotrowski net naast namens Polen. In de blessuretijd kwam Wales nog met tien man te staan door een tweede gele kaart voor Chris Mepham.

Polen speelt op 16 juni tegen Nederland op EK

De beslissing in het Cardiff Stadium viel pas na het nemen van strafschoppen. In de reguliere speeltijd en verlenging was het 0-0 geworden. De vijfde strafschop van Wales werd gestopt door Szczesny. Daarmee heeft Polen, dat op de laatste twee WK’s actief was, zich voor de vijfde opeenvolgende keer geplaatst voor een EK-eindronde.

Polen stelde teleur door derde te worden in een groep achter Albanië en Tsjechië, maar de ploeg van Probierz greep de strohalm om via de play-offs alsnog het ticket veilig te stellen. Nederland, dat in de groepsfase verder nog Frankrijk en Oostenrijk treft, opent het toernooi op 16 juni in het Volksparkstadion in Hamburg tegen Polen.

Lees meer: Oranje door laat doelpunt onderuit tegen Duitsland

Vijf dagen later speelt de ploeg van bondscoach Ronald Koeman in Leipzig tegen Frankrijk. Oostenrijk is op 25 juni in Berlijn de laatste opponent in de groepsfase.