Reacties na Nederland - Duitsland

Max Max
30 mrt. 2022, 09:52
30 mrt. 2022, 09:52
© IMAGO

Er was genoeg om na te praten na het 1-1 gelijkspel tussen Nederland en Duitsland. Bondscoach Louis van Gaal heeft genoeg stof tot nadenken en aanvoerder Virgil van Dijk weet ook dat het nog een stuk beter moet wil Oranje kans maken op de WK-titel.

 Van Gaal begint positief, nadat zijn team zich knap terugvocht in het duel: "Ik denk dat de mensen hebben genoten van de vechtlust van dit team. Ondanks het overwicht van de Duitsers in de eerste helft zou 0-0 bij de rust niet gek zijn geweest. Duitsland was wel erg balvast, maar ik denk dat wij verdedigend goed stonden en niet veel kansen weggaven ondanks hun veldoverwicht.

Na de 1-0 achterstand vocht Oranje knap terug: "In de tweede helft knokken we ons terug en dankzij Frenkie de Jong kunnen we ons onder de druk van Duitsland uit voetballen. Het publiek was ook geweldig in de tweede helft. Wij maakten een fantastisch doelpunt en hadden ook nog een penalty kunnen krijgen, dan winnen we deze wedstrijd ook nog gewoon.”

Van Gaal denkt dat hij verder kan bouwen met het team in dit systeem: "Wat ik net nog heb gezegd tegen de spelers in de kleedkamer? Dat gaat jullie niks aan. Dat gaat veel verder dan wat ik voor de camera kan zeggen. Ik vind dat we een fantastische week achter de rug hebben. We hadden twee keer kunnen winnen. Tegen Duitsland vind ik een gelijkspel niet zo slecht.  Duitsland is een topland. Zij zijn een kandidaat om het WK te winnen, denk ik. Ik denk dat het publiek heeft genoten van de strijd. Of een gelijkspel misschien niet eens zo slecht is voor deze groep? Nee, daar ben ik het niet mee eens. Voor het proces zou het beter zijn geweest als we ook deze wedstrijd hadden gewonnen.”

Van Dijk: 'Het keerde echt'

Ook aanvoerder van Dijk zag duidelijk een wedstrijd met twee gezichten: "Het was een lastige en moeizame eerste helft. In de tweede helft hebben we het na de eerste tien minuten heel goed gedaan vond. Het keerde echt, maar dat verbaasde mij niet zo. Het was een fysieke wedstrijd en het vroeg veel van de spelers, dus de ruimtes werden wat groter en dat speelde ook een rol in waarom het toen nog een open wedstrijd werd met veel aanvallen van ons. Ik denk dat we het laatste halfuur goed hebben gespeeld."

Van Dijk ziet voldoende aanknopingspunten om door te gaan: "Al met al ben ik wel heel tevreden over de afgelopen anderhalve week. Ik kijk er naar uit om in juni weer met Oranje te spelen, maar eerst hebben we hopelijk allemaal nog goede maanden bij onze clubs."