Oranjespeler maakte meeste overtredingen op dit EK

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 jul. 2024, 15:06
08 jul. 2024, 14:51
Nederlands elftal, Nederland - Turkije, Oranje, Virgil van Dijk
© IMAGO - Het Nederlands elftal tijdens de kwartfinale tegen Turkije

Virgil van Dijk maakte tot dusver de meeste overtredingen op het EK in Duitsland. De aanvoerder van het Nederlands elftal stond vóór de gewonnen kwartfinale van Turkije (2-1) nog op een gedeelde derde plek, maar maakte tegen de Turken twee overtredingen waardoor hij de disciplinary ranking van de UEFA aanvoert.

Tot dusver speelde Van Dijk vijf wedstrijden met Oranje op het EK. Daarin werkte hij twaalf keer een tegenstander onreglementair naar de grond. Tot de kwartfinale kreeg de aanvoerder van het Nederlands elftal nog geen kaart voor zijn overtredingen, maar tegen Turkije ontving hij na 63 minuten zijn eerste gele prent van het toernooi. De verdediger werkte Baris Yilmaz naar de grond en werd daarvoor bestraft door arbiter Clément Turpin.

Artikel gaat verder onder video

Wie maakte de meeste overtredingen op het EK?

De Duitser Robert Andrich, die met zijn land inmiddels is uitgeschakeld, staat tweede op de lijst met elf overtredingen. De middenvelder kreeg in vijf wedstrijden al twee gele kaarten. Remo Freuler (Zwitserland), Stefan Posch (Oostenrijk) en Adam Gnezda Cerin (Slovenië) gingen tienmaal in de fout en staan op een gedeelde derde plek. Alle drie de spelers liggen met hun land uit het toernooi, waardoor ze Van Dijk niet meer kunnen inhalen.

Lees ook: Van Hanegem tempert verwachtingen: ‘Ik wil niet de chagrijn zijn, maar…’

Memphis Depay is na Van Dijk de volgende Oranjespeler op disciplinary ranking. Hij maakte in vijf duels zeven overtredingen en kreeg nog géén gele kaart. Denzel Dumfries maakte tot dusver ook zeven overtredingen en Xavi Simons had tot dusver zes ongeoorloofde acties nodig om zijn tegenstanders af te stoppen. Beide internationals kregen één gele kaart.

Lees ook: Buitenlandse media trekken vergelijking tussen Ronaldo en Depay

Na de kwartfinales zijn alle gele kaarten op het EK in Duitsland kwijtgescholden. Voor de halve finale tegen Engeland staat er dan ook niemand op scherp bij Oranje. Alleen bij een rode kaart mist een speler de eventuele finale.

Wie gaat de finale halen, Nederland of Engeland?

84.7%

15.3%

5235 stemmen