Koeman wordt verrast en heeft geen twijfels meer over basiself Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 jun. 2024, 12:32
12 jun. 2024, 20:59
Ronald Koeman, bondscoach, Nederlands elftal
© OnsOranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

In de aanloop naar het EK in Duitsland is Ronald Koeman verrast, zo vertelde hij woensdagmorgen tijdens de persconferentie in Hamburg. Vooral wegens het afvallen van Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners moest de bondscoach van het Nederlands elftal zijn plannen aanpassen.

Volgens Koeman ga je altijd met een bepaald idee naar een eindtoernooi. Je kan echter verrast worden, bijvoorbeeld door het niveau van spelers. “Dat kan iets anders zijn dan je aan het begin had verwacht”, legde hij uit. Dat ligt onder andere aan blessures, zo vertelde de bondscoach tijdens de persconferentie. "Die we hebben gehad en hebben. Voor de rest is het plaatje duidelijk. Ik heb wel een groter plaatje gekregen door een aantal jongens die het ook wel verdienen om de kans te krijgen."

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman is verrast tijdens de EK-voorbereiding

Mede daardoor weet Koeman inmiddels hoe zijn opstelling er tegen Polen, aankomende zondag, uitziet. “Je neemt alles mee van wat je de eerste dag hebt gezien. Dan kom je tot een elf en dat zit wel in mijn hoofd”, aldus de bondscoach. Hij denkt ook dat een deel van de reservespelers minuten gaat maken. "Ik heb niet het idee dat we gaan eindigen met de spelers die zondag starten. We kunnen er veel kanten mee op. Er kunnen ook posities veranderd worden."

Lees ook: Koeman legt uit waarom hij geen 26 spelers meeneemt: 'Ik zou niet weten waar ze zitten'

In de totstandkoming van zijn opstelling was zijn eigen waarneming belangrijk. “Je neemt het wel mee, spelers individueel kan je testen. Daar krijg je resultaten uit over hun fysieke gesteldheid. Maar alles weten maakt niet gelukkig. Het is duidelijk dat in de manier van trainen, hoe ze zich voorbereiden in voeding. Dat is vele malen beter.”

Lees ook: Buitenland staat na maandagavond stil bij 'de Poldermannen van Oranje'

Al met al kijkt Koeman tevreden terug op de EK-voorbereiding van Oranje. “We hebben heel veel kunnen doen, dus dat is positief. Maar het is hetzelfde als je een geweldige voorbereiding speelt, maar je het in de eerste competitiewedstrijd niet laat zien: dat probeer je te voorkomen”, besluit hij.