Van der Vaart voorspelt in welke fase Oranje gaat stranden op EK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 jun. 2024, 18:43
14 jun. 2024, 13:29
Rafael van der Vaart, analist van de NOS
© IMAGO - Rafael van der Vaart, analist van de NOS

Rafael van der Vaart heeft vertrouwen in de kansen van het Nederlands elftal op het EK in Duitsland. Volgens de voormalig international is het mogelijk dat Oranje zelfs tot de halve finale zal komen. De ploeg van bonscoach Ronald Koeman start komende zondag met een groepswedstrijd tegen Polen en daarna wachten Frankrijk en Oostenrijk.

Van der Vaart vindt het jammer dat Frenkie de Jong door blessureleed op het EK ontbreekt. “Het wegvallen van Frenkie de Jong zorgt ervoor dat we een stuk minder kans hebben om te winnen. Want daar heb je speciale kwaliteiten voor nodig. Gelukkig maakt Memphis Depay wel een hele goede indruk. Ik verwacht en hoop dat we de halve finale halen. En met een beetje mazzel, want je hebt ook geluk nodig, kom je nog verder”, verzekert hij bij de NOS.

Artikel gaat verder onder video

Bereikt Nederland de halve finale van het EK?

26.0%

36.4%

37.6%

1104 stemmen

Als de voetbalanalist wordt gevraagd naar de winnaar van het toernooi, vertelt hij: “Ik zet mijn geld op Frankrijk of Duitsland. En als ik moet kiezen zeg ik Duitsland, puur op gevoel. Ik heb er zo lang gewoond en gespeeld en die Duitsers kunnen zich zo geweldig focussen. Dat zit gewoon in de cultuur”, aldus Van der Vaart, die ook nog een dark horse aanwijst. “Denemarken. Niet echt een klein land, maar ik denk echt dat het een hele goede outsider is. Versla die ploeg maar eens. Het laatste EK haalden ze ook de halve finale.”

Lees ook: Brian Brobbey zit vol twijfels na blessure bij Oranje

Artikel gaat verder onder video

Van der Vaart is duidelijk over zijn verwachtingen over de speler van het toernooi. “Dat kan er maar één zijn: Kylian Mbappé. Hij is de man, de allerbeste speler op dit moment. Ik kijk graag naar hem. Het is zo'n vedette, maar hij klaagt niet en is eigenlijk nooit boos richting anderen. Daar hou ik van. Als tweede speler ga ik voor Depay. Als we ver gaan komen, komt dat omdat hij het gaat doen. En dan mag hij zijn haarband om de beker binden, haha!”