Studio Voetbal-tafel pleit massaal voor nieuwe Oranje-debutant in 2024

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 nov. 2023, 08:32
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Quinten Timber hoort ‘in deze vorm’ thuis in de selectie van het Nederlands elftal, zo klonk het zondagavond bij Studio Voetbal. De middenvelder van 22 jaar is bezig aan een sterk seizoen in het tenue van Feyenoord, maar dat leidde vooralsnog niet tot een oproep van bondscoach Ronald Koeman. Timber was zondag matchwinner in de topper tussen Feyenoord en AZ (1-0) en was tijdens de uitzending van Studio Voetbal dan ook onderwerp van gesprek.

Ibrahim Afellay vond Timber zondag 'veruit de beste man bij Feyenoord'. De analist ziet de rechtspoot grote stappen maken ten opzichte van vorig seizoen. "Wat hij heel goed doet, is zijn kracht optimaal benutten", zei Afellay. "Voorheen liep hij zich vast en gebruikte hij zijn lichaam verkeerd." "Nu heeft hij het moment iedere keer goed om de actie in te zetten. Hij heeft een gigantisch loopvermogen, een goed schot ook… dat zag je ook bij die goal."

Hoort Quinten Timber in Oranje thuis?

Afellay prees ook de defensieve arbeid van Timber, die bijvoorbeeld vlak voor rust mee terug liep en een schot van Sven Mijnans blokte. "Hij ziet het gevaar, en blokt uiteindelijk het schot. Zijn bereidheid is gigantisch groot. In zo'n wedstrijd, waar de verschillen enorm klein zijn, is het een enorm wapen", aldus de oud-voetballer. Verslaggever Jeroen Stekelenburg erkent dat Timber op de deur van Oranje klopt. "Het wordt dringen op het middenveld! Het was lang zoeken naar wie er naast Frenkie de Jong moest staan, maar nu gaat het opeens heel snel met Tijjani Reijnders, Jerdy Schouten, Ryan Gravenberch klopt op de deur bij Liverpool…"

"En Timber in deze vorm kan heel veel." Ook Pierre van Hooijdonk ziet Timber op termijn wel opgeroepen worden. "Ik heb hem altijd zijn rendement verweten: hij moest meer doelpunten maken en assists geven. Vandaag (zondag, red.) was hij veruit de beste man van het veld, en dat wordt gekoppeld aan de winnende goal en een paar hele goede acties. Als dat structureel blijft, zou ik geen reden zien hem niet te selecteren. Marten de Roon zit er ook nog steeds bij, en dit zijn toch modernere varianten."

Timber, die in juni 23 jaar wordt, speelde voor diverse vertegenwoordigende elftallen van Nederland, van de Onder-15 tot en met Jong Oranje. Voor dat laatste elftal is hij vanwege zijn leeftijd niet meer speelgerechtigd en daar is de teller dan ook op veertien jeugdinterlands blijven steken.

''We hebben er al best veel bij Oranje, maar Quinten doet niet onder voor de andere vijf die er nu bij zitten'', vertelt trainer Arne Slot in gesprek met De Telegraaf. Koeman selecteerde vijf Feyenoorders voor de komende interlandperiode. ''Er is niet voortdurend contact, hoor. Maar als de selectie van Oranje weer bekend wordt, is er vooraf wel even contact. Maar ik voel me niet geroepen om dan tegen Koeman te zeggen: 'Denk eens aan die of die in ons elftal'. Hij is zelf heel kundig om zijn keuze te maken.''

Timber zelf blijft vooral hard werken en merkt dat hij steeds sterker aan het worden is. ''Ik zie dat aan mijn eigen statistieken. Die lijn moet ik gewoon doortrekken. Het Nederlands elftal? Als ik blijf presteren en belangrijk blijf voor Feyenoord, heb ik er vertrouwen in dat ik er bij kom. Die Champions League-wedstrijden zijn, met alles wat er bij komt kijken, van een hoog niveau. Dat helpt je, daar word je zoveel beter van.''