Tegenstander uitgelicht: Polen

Max Max
03 sep. 2020, 10:53
03 sep. 2020, 11:12
© IMAGO

Vrijdagavond om 20.45 uur speelt het Nederlands elftal het eerste Nations League duel tegen Polen. In de Johan Cruijff ArenA staan Oranje en Polen tegenover elkaar in de tweede editie van het nieuw opgezette toernooi.

Het Poolse nationale team wist zich voor de laatste drie toernooien telkens te plaatsen. Alleen in 2014 op het voor Oranje succesvolle WK in Brazilië was het Poolse team er niet bij. De beste prestatie was de kwartfinale in 2016, waarin na strafschoppen verloren werd van Portugal.

Sterspeler Robert Lewandowski

De beste speler van het Poolse team is natuurlijk Robert Lewandowski. De spits van Bayern München is al jarenlang de onbetwiste leider van Polen en vormt samen met Arek Milik een dodelijk spitsenduo.

Goed nieuws echter voor Oranje, want Lewandowski is er niet bij aanstaande vrijdag. De spits speelde kort geleden nog de Champions League finale met zijn club Bayern München en krijgt daarom rust van de bondscoach. Die zei daarover: 'Ik heb vandaag met Robert gesproken en we hebben samen besloten dat het het beste moment is om fysiek en mentaal rust te nemen na de zware wedstrijden', aldus bondscoach Jerzy Brzeczek.

De selectie van Polen

Behalve Lewandowski mist de club ook verdediger Arkadiusz Reca van Atalanta. Of Arek Milik in de basisopstelling zal staan is nog onbekend.

De verwachting is dat Hertha-aanvaller Krzysztof Piatek in elk geval zal spelen, samen met het creatieve trio Kamil Grosicki, Piotr Zielinski and Sebastian Szymanski.

Op het middenveld is Grzegorz Krychowiak een zeker starter naast Jacek Goralski. Zij moeten proberen het Nederlandse middenveld te ontregelen en zullen met name Frenkie de Jong het voetballen moeilijk willen maken.

Verdedigend zal Brzeczek kiezen voor een mix van ervaring en jeugdige uitbundigheid, waarbij Michal Karbownik linksachter zal starten en Bartosz Bereszynski aan de andere kant. Het centrale duo zal bestaan uit Kamil Glik en Jan Bednarek. De ervaren keeper Szczesny zal het doel proberen schoon te houden.

Misschien niet allemaal de bekendste namen, maar met het verdedigende blok van Polen staat er een heel stabiel team, dat met enkele aanvallende uitspattingen een zeer geduchte tegenstander is die niet onderschat mag worden.

Lees meer over:

Polen WK 2022