Theo Janssen zou Reijnders passeren en pleit voor verrassing in de spits

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
21 jun. 2024, 11:31
21 jun. 2024, 21:33
Theo Janssen, analist bij de NOS
© NOS - Theo Janssen, analist bij de NOS

Theo Janssen is van mening dat bondscoach Ronald Koeman zijn opstelling op de schop moet gooien voor het EK-duel met Frankrijk vrijdagavond. De hoofdscout van Vitesse pleit ervoor dat Oranje met vijf verdedigers aan de wedstrijd begint, wat ten koste gaat van Tijjani Reijnders.

"Ik zou met vijf verdedigers achterop spelen", legde Janssen donderdagavond uit in de talkshow Studio Fussball van de NOS. In de laatste linie koos de analist voor Nathan Aké, Virgil van Dijk, Stefan de Vrij, Lutsharel Geertruida en Jeremie Frimpong of Denzel Dumfries: "Ik zou met twee wingbacks gaan spelen en twee controlerende middenvelders die voor de verdediging blijven spelen", ging Janssen verder. Op het verdedigende blok op het middenveld maakt hij ruimte voor Jerdy Schouten en Joey Veerman, die in zijn ogen de voorkeur boven Reijnders moeten krijgen.

Artikel gaat verder onder video

Speelt Wout Weghorst in de spits tegen Frankrijk?

Voor het tweetal van PSV moeten Cody Cakpo en Memphis Depay met individuele klasse het verschil gaan maken: "De creativiteit voorin, met Wout Weghorst als aanspeelpunt en daar moet je lopende mensen omheen krijgen", legde Janssen uit. Dat de analist voor een basisplek van Weghorst pleit heeft alles te maken met de manier waarop de boomlange aanvalsleider inviel tegen Polen (1-2 winst). Weghorst scoorde direct de belangrijke winnende treffer namens Oranje.

Lees ook: Vermoedelijke opstelling Oranje: twee wijzigingen tegen Frankrijk

Met de lopende spelers om Weghorst heen hoopt Janssen de vleugelverdedigers van de Fransen op te vangen. "Zeker de linksback, Theo Hernández, is continue onderweg. Hij komt veel op de achterlijn terecht, heeft loopvermogen en een goede voorzet."

Tekst gaat verder onder de foto.

De opstelling van Oranje volgens Theo Janssen
© NOS - De opstelling van Oranje volgens Theo Janssen

Als Koeman met Simons of Frimpong voorin begint en Dumfries erachter, zou de verdediger vaker in de as uitkomen, waar hij minder tot zijn recht komt. Verslaggever Jeroen Stekelenburg, die denkt dat Dumfries tegen Frankrijk niet speelt, opperde dan ook de mogelijkheid om met Lutsharel Geertruida te spelen, die comfortbal aan de zijlijn én in het centrum is. Janssen: "Of het is een optie Micky van de Ven erin te zetten, en Dumfries of Frimpong aan de zijkant, dan heb je ook snelheid erbij."

Lees ook: Driessen ziet 'bikkelharde' Koeman en schrijft Oranje-international voorlopig af

Artikel gaat verder onder video

Marten de Roon dacht echter dat Dumfries als eerste op het wedstrijdformulier staat en dus wél speelt tegen Frankrijk. Met Jerdy Schouten, die bij PSV geregeld als verdediger wordt ingezet, heb je nog een extra slot op de deur op het middenveld. Volgens Janssen moet Schouten echter niet te dicht op de verdediging spelen. De Roon: "Hij moet ervoor spelen om te schermen, bijvoorbeeld voor Kylian Mbappé, zodat de bal niet in de voeten gespeeld kan worden. Degene die erachter staat, kan de ruimte dan beter bespelen."