Vermoedelijke opstelling Oranje: twee wijzigingen tegen Frankrijk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
21 jun. 2024, 08:13
21 jun. 2024, 16:48
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman wijzigt de opstelling van het Nederlands elftal voor het duel met Frankrijk op het EK in Duitsland op twee plekken ten opzichte van de eerste groepswedstrijd tegen Polen, zo is de verwachting van het Algemeen Dagblad. Naast Jeremie Frimpong heeft ook Georginio Wijnaldum een basisplaats. De twee kwamen afgelopen zondag tegen Polen (1-2 winst) in Hamburg nog als invaller binnen de lijnen.

Koeman wilde donderdagavond op de persconferentie niets kwijt over zijn plannen, maar gezien de ijzersterke linkerkant van les Bleus ligt het in de lijn der verwachting dat hij op de rechterkant een wijziging doorvoert. De mogelijke basisplaats voor Frimpong gaat ten koste van Xavi Simons, die tegen Polen weinig tot niet in het spel van Oranje voor kwam.

Artikel gaat verder onder video

De opstelling van Nederland tegen Frankrijk

Ook op het middenveld wordt een wijziging verwacht. Joey Veerman maakte een sterke indruk in de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland, maar was tegen Polen ongelukkig. Koeman haalde Veerman na een uur al naar de kant. Wijnaldum verving de middenvelder van PSV en de routinier stevent af op een basisplaats tegen de Fransen.

Lees ook: Oranje heeft vanavond een groot probleem: de Franse Litmanen

Koeman lijkt voor de rest vast te houden aan dezelfde namen als tegen de Polen. Bart Verbruggen verdedigt uiteraard het doel en de achterhoede wordt gecompleteerd door Stefan de Vrij, Virgil van Dijk en Nathan Aké. Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders behouden hun basisplaats op het middenveld, terwijl Memphis Depay en Cody Gakpo samen met Frimpong voor het gevaar en de doelpunten moeten gaan zorgen.

Lees ook: Koeman kaatst vraag terug naar Driessen: 'Ik ben er lekker klaar mee, jij toch ook?'

Valentijn Driessen gaat er ook van uit dat Koeman zekerheid op het middenveld zal inbouwen. Op de suggestie of hij Simons daarvoor zal opofferen, reageert de chef voetbal van De Telegraaf donderdagavond instemmend. “Ja, of Veerman opofferen voor defensieve zekerheid”, vertelde hij in een video-item. “Dan ga je schuiven met Simons. Misschien wel alle twee, maar dat geloof ik niet. Maar ik denk dat één van die twee gaat sneuvelen.”

De ontmoeting in Leipzig begint om 21.00 uur. De wedstrijd is onder meer via NPO1 te volgen. De winnaar kan de achtste finales haast niet meer ontgaan.

Vermoedelijke opstelling Oranje: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Reijnders, Schouten; Wijnaldum; Frimpong, Depay en Gakpo.