Transfer zet streep door deelname aan EK met Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
21 dec. 2023, 07:52
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Georginio Wijnaldum heeft zijn laatste interland voor het Nederlands elftal reeds gespeeld, zo voorziet Toine van Peperstraten. De presentator annex verslaggever denkt niet dat Wijnaldum na zijn zomerse transfer van Paris Saint-Germain naar Al-Ettifaq nog in aanmerking zal komen voor Oranje. De 33-jarige middenvelder speelde in juni, toen hij nog onder contract stond in Parijs, zijn negentigste en voorlopig laatste A-interland.

Frenkie de Jong is de eerste naam die bondscoach Ronald Koeman doorgaans op papier zet als hij een middenveld moet samenstellen. Van Peperstraten kan zich wel vinden in de woorden van Rafael van der Vaart dat een middenveld met De Jong en Joey Veerman gedoemd is te mislukken. “Ik denk dat Koeman Veerman als stand-in ziet van Frenkie. De Jong en Veerman halen allebei veel ballen op bij de verdedigers, om van daaruit het spel te verplaatsen. Ik zie hen niet samen op het middenveld staan.”

“Met Schouten en Reijnders heb je meer mogelijkheden. Ik zou Reijnders naast De Jong zetten, met Xavi Simons op nummer 10”, vertelt Van Peperstraten in gesprek met Voetbalzone. Reijnders is een voetballer die de verslaggever bijzonder verbaast, zeker na zijn transfer van AZ naar AC Milan. “Ik ben heel benieuwd waar zijn plafond ligt. Dat kan ik nog moeilijk inschatten. Het klinkt heel flauw, maar ik heb het gevoel dat hij overperformt. Hij heeft een geweldig seizoen gehad bij AZ en verbaast mij al anderhalf jaar.”

Keert Wijnaldum terug in Oranje?

“Ik hoop dat we het gaan zien over een langere periode.” Reijnders, die elk van de laatste zes EK-kwalificatieduels in de basis stond, is een van de redenen waarom Koeman niet per se op Wijnaldum hoeft terug te vallen. “Die heb ik wel afgeschreven”, aldus Van Peperstraten. “Hij is in de zandbak buiten beeld van Oranje. Ik denk dat Koeman in deze tijd naar de grote competities kijkt en welke spelers het daarin goed doen. Buiten de huidige groep komen er niet veel nieuwe spelers bij.”

Wijnaldum speelde tot dusver veertien officiële duels voor Al-Ettifaq en was daarin goed voor zes goals en een assist. Koeman vindt dat de competitie van Saoedi-Arabië steeds sterker wordt door alle nieuwe spelers uit Europa. “Daar gaat het mij niet om, maar Wijnaldum heeft in een moeilijke situatie gezeten en kan pas net weer veel minuten maken”, zo zei de bondscoach in oktober, toen Wijnaldum inderdaad pas vijf duels in de benen had.