Trein Nederlands elftal strandt: alsnog met vliegtuig en géén persconferentie

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 jul. 2024, 18:06
09 jul. 2024, 19:43
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

De persconferentie van Ronald Koeman in aanloop naar de halve finale tussen Nederland en Engeland op het EK gaat niet door. De bondscoach en Nathan Aké zouden vanaf 19.45 uur aanschuiven om te vooruitblikken op de kraker van woensdag, maar Oranje is flink verhinderd. De trein tussen Wolfsburg, waar men om 16.00 uur zou vertrekken, en Dortmund is ‘gestremd en gestrand’ en Oranje gaat alsnog per vliegtuig. De UEFA meldt dat het dinsdagavond een interview met Koeman over de halve eindstrijd op de website van de Europese voetbalbond plaatst.

Oranje speelt woensdagavond in Dortmund tegen Engeland om een plek in de EK-finale. Koeman en zijn selectie reisden telkens één dag vóór de wedstrijd af naar de speelstad. Oranje stapte dinsdagmiddag in de trein richting Dortmund, maar die zal de halve finalist daar dus niet brengen. Door 'een stremming op het traject' is de treinreis komen te vervallen, zo meldt de KNVB in een persbericht. Oranje vliegt nu dinsdagavond om 20.20 uur naar Dortmund. Wolfsburg en Dortmund liggen circa driehonderd kilometer van elkaar vandaan.

Artikel gaat verder onder video

Oranje gaat toch met vliegtuig in plaats van met de trein

Doordat de treinrit van het Nederlands elftal van Wolfsburg naar Dortmund is komen te vervallen, arriveert de selectie pas dinsdagavond in Dortmund. “Daardoor praat Koeman niet in stadion volgens vast UEFA-protocol”, zo schrijft Maarten Wijffels. Volgens Sjoerd Mossou is dit ‘typerend’ voor de staat van de Duitse spoorwegen. “Die is echt dra-ma-tisch”, aldus de verslaggever en columnist. Mossou schreef onlangs al een column waarin hij de problemen met het openbaar vervoer in Duitsland besprak. “Personeelstekort, stakingen, defecte treinstellen. De langeafstandstreinen van Deutsche Bahn (DB) komen in 33 (!) procent van de gevallen dik te laat aan”, zo is te lezen.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Engeland uitgezonden?

De UEFA en Duitsland hoopten fans juist aan te sporen om tijdens het EK gebruik te maken van het openbaar vervoer. Zo reizen mensen met een wedstrijdticket in bepaalde gebieden gratis. “Een groen EK wilde de UEFA, maar dan is het wel handig als de trein rijdt”, zo schrijft Wijffels, journalist van het Algemeen Dagblad, dan ook.

De Engelse selectie is wel op tijd aangekomen in Dortmund. Bondscoach Gareth Southgate en aanvoerder Harry Kane schuiven om 18.45 uur aan voor hun persconferentie in de aanloop naar de halve finale. Oranje had dinsdag om 12.00 uur al getraind op de vaste uitvalsbasis in Wolfsburg en zou, net als Engeland, niet meer in het stadion van Borussia Dortmund trainen.

Lees meer over:

Oranje