Valentijn Driessen ziet schandaal bij Polen - Nederland, maar heeft hij gelijk?

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 jun. 2024, 08:16
16 jun. 2024, 14:08
Pim Sedee en Valentijn Driessen, werkzaam voor De Telegraaf
© De Telegraaf - Pim Sedee en Valentijn Driessen, werkzaam voor De Telegraaf

Valentijn Driessen is geschrokken van de staat van het veld in het Volksparkstadion in Hamburg, het decor van de EK-wedstrijd tussen Polen en Nederland. De chef voetbal van De Telegraaf vindt het onbegrijpelijk dat er wedstrijden worden gespeeld in het stadion.

Driessen sprak zaterdagavond in een video-item van het dagblad met presentator Pim Sedee gekscherend van ‘een veldgate’. “Dit kan toch niet? Hier kun je toch geen EK-wedstrijd op spelen? Je ziet wel stroken, maar er ligt eigenlijk los gras. In plaats van een nieuwe grasmat neer te leggen hebben ze delen opgevuld. Oranje had het al eerder door en heeft daarom ook getraind in Wolfsburg. Maar die Polen… we zagen die bus naar binnen komen en meteen weer wegrijden. Tien minuten later.”

Grasmat baart zorgen in aanloop naar Polen - Nederland

“Ze wilden hier komen trainen. Dat zou maximaal twintig minuten mogen, maar dat heeft weinig zin. Die hebben dus een ander veld opgezocht. Morgen vanaf 15.00 uur wordt het veld verder beschadigd. Toen Nederland hier tegen Duitsland speelde (in september 2019, red.) was het ook al zo slecht. Waarom moet dit stadion EK-wedstrijden krijgen?”, vroeg Driessen zich openlijk af in het stadion van Hamburger SV.

Lees ook: Noa Vahle toont beelden van training Oranje, Johan Derksen kan ogen niet geloven

Het is overigens de vraag of Polen daadwerkelijk naar het stadion kwam om te trainen, zoals Driessen beweerde. Enkele dagen geleden vertelde woordvoerder Emil Kopanski namelijk dat de selectie de laatste oefensessie op het trainingscomplex van Hannover 96 zou houden. De spelersgroep van bondscoach Michal Probierz is te spreken over de faciliteiten en het was al enkele dagen bekend dat het veld in Hamburg er niet best aan toe is. Daarom werd besloten om Hamburg te mijden voor de laatste oefensessie. De Poolse visite aan het stadion was uitsluitend om het veld kort te inspecteren.

Later werd duidelijk dat de UEFA Nederland en Polen had verboden om de laatste training voor hun onderlinge wedstrijd af te werken in het Volksparkstadion in Hamburg. De Europese voetbalbond deed dat om het discutabele veld te sparen. Nederland en Polen hadden sowieso eerder al besloten om de laatste training op hun trainingscomplex af te werken en werden dus niet getroffen door de maatregel.

Op beelden van de NOS was eerder op de zaterdag te zien dat Virgil van Dijk door de knieën ging om het gras te inspecteren in het Volksparkstadion. De verdediger van Liverpool en Oranje trok aan de grond. “Laat wel los”, zei hij tegen journalist Jeroen Stekelenburg van de NOS. De grasmat zou er pas acht à negen dagen liggen.

Lees ook: Van Basten weet niets over Oranje en noemt Leonne Stentler bij verkeerde voornaam

Op de persconferentie van zaterdagavond werd Van Dijk ook al gevraagd naar het grasveld. “Of het heel slecht is, weten we nog niet. Maar het lijkt een beetje op het veld in Frankfurt, dat het snel los komt. Maar daar moeten beide teams mee dealen”, benadrukte de verdediger en de aanvoerder van het Nederlands elftal.

Lees ook: Koeman en Van Dijk vol vertrouwen: 'Hij gaat een heel goed EK spelen'

Het veld was ook een thema op de persconferentie van Polen. Piotr Zielinski klonk, hoewel de uitspraken van Driessen anders doen vermoeden, enthousiaster dan Van Dijk: “Van wat we hadden gehoord, zou het grasveld in slechte staat zijn. Maar toen we er rondliepen, leek daar niets van waar. We zullen zien hoe het veld er morgen bij ligt”, zei Zielinski.