Van Basten weet niets over Oranje en noemt Leonne Stentler bij verkeerde voornaam

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
15 jun. 2024, 21:28
16 jun. 2024, 14:10
Marco van Basten, voormalig international van het Nederlands elftal
© NOS - Marco van Basten, voormalig international van het Nederlands elftal

Marco van Basten is zaterdagavond als EK-analist aanwezig in de studio van de NOS, maar heeft zich niet goed ingelezen in de staat van het Nederlands elftal. De voormalig topvoetballer kon geen mening geven over zijn gewenste opstelling van Oranje. Ook noemde hij Leonne Stentler ‘Dionne’.

In de uitzending werd de rechtsbuitenpositie besproken. Vermoed wordt dat Ronald Koeman zondag in de eerste EK-wedstrijd tegen Polen vasthoudt aan Xavi Simons, waardoor Jeremie Frimpong op de bank zou moeten plaatsnemen. Stentler zou die keuze begrijpen en wees erop dat Nederland tegen Polen veel op de vijandelijke helft zal spelen. Van Basten sloot zich aan bij zijn collega-analist, maar leek dat puur uit gemakzucht te doen.

Artikel gaat verder onder video

Onvoorbereide Marco van Basten wekt verbazing op sociale media

“Ik verwacht dat Polen niet heel hoog Nederland zal afjagen, dus het spel zal veel meer op de helft van Polen plaatsvinden. Dan heb je denk ik meer aan Xavi als rechtsbuiten dan Frimpong”, zei Stentler. “Ik zie heus wel hoe goed Frimpong het heeft gedaan, maar met dit spel vind ik het logisch om voor Xavi te kiezen met Dumfries erachter.”

Lees ook: Koeman moet lachen om vraag van Driessen: 'Het houdt je wel bezig, hè?'

Daarna vroeg presentator Sjoerd van Ramshorst om de mening van Van Basten. “Ik moet zeggen dat ik me er niet heel erg op voorbereid heb.” De verbaasde presentator vroeg: “Op het Nederlands elftal niet?” “Nee”, antwoordde Van Basten. “Ik vind wel dat ze de afgelopen twee wedstrijden prima hebben gespeeld, dus dat is op zich goed. Dat geeft plezier. Voor de rest denk ik dat ik me bij Dionne (Leonne, red.) aansluit.”

Lees ook: Koeman onthult wanneer Brobbey pas weer inzetbaar is voor Oranje

Het Nederlands elftal won vorige week donderdag met 4-0 van Canada. Vier dagen later werd opnieuw in De Kuip gespeeld. Ditmaal won het elftal van bondscoach Ronald Koeman met 4-0 van IJsland, eveneens in vriendschappelijk verband. Van Basten is daar dus tevreden over, maar heeft geen inhoudelijke mening over de vermoedelijke opstelling tegen Polen.

Lees meer over:

EK 2024 Marco van Basten Oranje